ßßß Cookit - przepis na Steki cielęce z owocami

Steki cielęce z owocami

Wykonanie

6 steków cielęcych (1 kg),
10 dag świeżych truskawek,
20 dag moreli świeżych lub z puszki,
15 dag jagód świeżych lub mrożonych,
4 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
po 1 łyżce skórki otartej z cytryny i pomarańczy,
2 goździki,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
2 łyżki cukru,
sól,
pieprz
Steki oczyścić z błon i tłuszczu, opłukać, osączyć, zbić tłuczkiem i usmażyć na oliwie z obu stron na rumiano, pod koniec smażenia posypać bazylią, solą i pieprzem.
W rondelku zagotować 1/3 szklanki wody, dodać cukier, skórkę pomarańczową i cytrynową, cynamon oraz goździki. Gotować tak długo, aż powstanie syrop. Truskawki opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek i pokroić w plasterki. Morele umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić na ćwiartki. Jagody opłukać i osączyć. Wszystkie owoce włożyć do miski, polać sokiem z cytryny oraz syropem i wymieszać, a następnie rozłożyć na porcjach mięsa.
Steki podawać z frytkami.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/steki-cielece-z-owocami.html