Wykonanie
6
steków cielęcych (1 kg),10 dag świeżych
truskawek,20 dag
moreli świeżych lub z puszki,15 dag
jagód świeżych lub mrożonych,4 łyżki
oliwy,2 łyżki
soku z cytryny,po 1 łyżce skórki otartej z
cytryny i
pomarańczy,2
goździki,1/4 łyżeczki
cynamonu,1 łyżeczka suszonej
bazylii,2 łyżki
cukru,
sól,
pieprzSteki oczyścić z błon i tłuszczu, opłukać, osączyć, zbić tłuczkiem i usmażyć na
oliwie z obu stron na rumiano, pod koniec smażenia posypać
bazylią,
solą i
pieprzem.W rondelku zagotować 1/3 szklanki
wody, dodać
cukier,
skórkę pomarańczową i
cytrynową,
cynamon oraz
goździki. Gotować tak długo, aż powstanie
syrop.
Truskawki opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek i pokroić w plasterki.
Morele umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić na ćwiartki.
Jagody opłukać i osączyć. Wszystkie
owoce włożyć do miski, polać
sokiem z cytryny oraz
syropem i wymieszać, a następnie rozłożyć na porcjach
mięsa.
Steki podawać z frytkami.