Wykonanie
4
papryki (80 dag),
sól,
pieprzdo wysmarowania naczynia:2 łyżki
olejuFARSZ15 dag upieczonego lub ugotowanego
mięsa kurczaka,20 dag
szpinaku,1
cebula (10 dag),10 dag
pieczarek,3 łyżki
oleju,2 ząbki
czosnku,15 dag
sera mozzarella,1 łyżeczka
suszonego oregano,
sól,
pieprzPrzygotować farsz:
szpinak prze¬brać, odciąć ogonki, listki umyć, osuszyć, posiekać i dusić 5 min na 2 łyżkach
oleju.
Mięso zemleć.
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na pozostałym
oleju.
Pieczarki obrać, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki, dodać do
cebuli i dusić 5 min.
Ser pokroić w małą kostkę.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć
pieczarki,
mięso,
szpinak,
ser oraz
czosnek. Doprawić
solą,
pieprzem i
oregano.
Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku
solą oraz
pieprzem i napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować
olejem, włożyć
papryki i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.Podawać z
pieczywem.