ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem drobiowym

Papryka faszerowana mięsem drobiowym

Wykonanie

4 papryki (80 dag),
sól,
pieprz
do wysmarowania naczynia:
2 łyżki oleju
FARSZ
15 dag upieczonego lub ugotowanego mięsa kurczaka,
20 dag szpinaku,
1 cebula (10 dag),
10 dag pieczarek,
3 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
15 dag sera mozzarella,
1 łyżeczka suszonego oregano,
sól,
pieprz
Przygotować farsz: szpinak prze¬brać, odciąć ogonki, listki umyć, osuszyć, posiekać i dusić 5 min na 2 łyżkach oleju. Mięso zemleć. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na pozostałym oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osączyć, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i dusić 5 min. Ser pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Połączyć pieczarki, mięso, szpinak, ser oraz czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Papryki przeciąć na 1/3 wysokości, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, posypać w środku solą oraz pieprzem i napełnić farszem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć papryki i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z pieczywem.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/02/papryka-faszerowana-miesem-drobiowym.html