Wykonanie
1
kaczka (około 2 kg).4 łyżki
masła,3 aromatyczne
jabłka (150 dag),3
gruszki (60daq)50 dag czerwonych
porzeczek2 łyżki
rodzynek,2
goździkipo 1 łyżeczce
majeranku,
tymianku i
estragonu,
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Odciąć szyję i końce skrzydeł.
Tuszkę natrzeć wewnątrz i zewnątrz
solą oraz
pieprzem, oprószyć
tymiankiem i
estragonem.
Goździki zgnieść w moździerzu.
Jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki, wymieszać z
goździkami i
majerankiem, lekko posolić.
Kaczkę nadziać
jabłka mi, zaszyć białą bawełnianą nicią i włożyć do brytfanny.
Masło stopić, polać
kaczkę i piec najpierw 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około 70 min.
Kaczkę początkowo skrapiać
wodą, a następnie wytworzonym sosem. Aby zrumieniła się jednakowo obracać ją w czasie pieczenia.
Rodzynki umyć i osączyć.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Na 15 min przed końcem pieczenia obłożyć
kaczkę połówkami
gruszek.
Porzeczki opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek, wymieszać z
rodzynkami i włożyć do brytfanny. Następnie wlać
wino i przyprawić sos
solą oraz
pieprzem.
Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niej bezbarwny, przezroczysty sos.
Kaczkę podzielić na porcje (uprzednio usunąć nici) i podawać z
owocami oraz
ziemniakami z
wody i
sałatą.