ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z owocami

Kaczka pieczona z owocami

Wykonanie

1 kaczka (około 2 kg).
4 łyżki masła,
3 aromatyczne jabłka (150 dag),
3 gruszki (60daq)
50 dag czerwonych porzeczek
2 łyżki rodzynek,
2 goździki
po 1 łyżeczce majeranku, tymianku i estragonu,
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Odciąć szyję i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem, oprószyć tymiankiem i estragonem. Goździki zgnieść w moździerzu. Jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki, wymieszać z goździkami i majerankiem, lekko posolić. Kaczkę nadziać jabłka mi, zaszyć białą bawełnianą nicią i włożyć do brytfanny.
Masło stopić, polać kaczkę i piec najpierw 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około 70 min. Kaczkę początkowo skrapiać wodą, a następnie wytworzonym sosem. Aby zrumieniła się jednakowo obracać ją w czasie pieczenia.
Rodzynki umyć i osączyć. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Na 15 min przed końcem pieczenia obłożyć kaczkę połówkami gruszek.
Porzeczki opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek, wymieszać z rodzynkami i włożyć do brytfanny. Następnie wlać wino i przyprawić sos solą oraz pieprzem. Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niej bezbarwny, przezroczysty sos.
Kaczkę podzielić na porcje (uprzednio usunąć nici) i podawać z owocami oraz ziemniakami z wody i sałatą.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/02/kaczka-pieczona-z-owocami.html