Wykonanie

Urodzinowe, zdrowe ciasto -
mąka pszenna została zastąpiona
ciecierzycą. Jeśli użyjemy bezglutenowego
proszku do pieczenia lub zrezygnujemy z proszku (można!) to ciasto będzie odpowiednie dla osób zupełnie nietolerujących glutenu. Dla kuchennych ekstremistów - rezygnacja z
jajek również jest w tym wypadku możliwa - zastępujemy je 3 łyżkami mielonego
siemienia lnianego zmieszanego z 6 łyżkami ciepłej
wody. Ciasto w łatwy sposób zmienia się w wypiek wegański i bezglutenowy, a jednocześnie pozostaje łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Rezygnacja z proszku sprawi, że będzie nieco bardziej zbite, trochę jak brownie. Na drugi, a nawet trzeci dzień, smakuje jeszcze lepiej. Nie warto więc zjadać całego na raz! :)Składniki:2 puszki
ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub ok. 450-480 g ugotowanej)5 łyżek
masła orzechowego5 łyżek
oleju o neutralnym smaku1 duży
cukier waniliowy lub ulubiony aromat/ekstrakt (np.
migdałowy)6-9 łyżek
cukru (ja dodałam 6, ale wolałabym bardziej słodkie ciasto:))3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka50 g
czekolady gorzkiej (+ew. 50 g do polania)Przygotowanie:1.
Ciecierzycę,
masło orzechowe,
olej,
cukier waniliowy/ekstrakt i
jajka dokładnie zblenduj.2. Do masy dodaj
cukier i
kakao wymieszane z proszkiem, jeszcze chwilę miksuj.3.
Czekoladę zetrzyj na tarce (grube oczka) lub drobno posiekaj i domieszaj do masy.4. Ciasto wylej do natłuszczonej tortownicy (mała lub średnia) i piecz w 180 stopniach do suchego patyczka (ok. 35 min).5. Przestudzone ciasto polej ulubioną polewą- ja zrobiłam wzorek z
białej czekolady, ale gęsta polewa z
gorzkiej czekolady sprawdziłaby się lepiej- ciasto nie wysychałoby z wierzchu.