ßßß Cookit - przepis na CIASTO CZEKOLADOWE Z CIECIERZYCY

CIASTO CZEKOLADOWE Z CIECIERZYCY

nazwa

Wykonanie

Urodzinowe, zdrowe ciasto - mąka pszenna została zastąpiona ciecierzycą. Jeśli użyjemy bezglutenowego proszku do pieczenia lub zrezygnujemy z proszku (można!) to ciasto będzie odpowiednie dla osób zupełnie nietolerujących glutenu. Dla kuchennych ekstremistów - rezygnacja z jajek również jest w tym wypadku możliwa - zastępujemy je 3 łyżkami mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 6 łyżkami ciepłej wody. Ciasto w łatwy sposób zmienia się w wypiek wegański i bezglutenowy, a jednocześnie pozostaje łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Rezygnacja z proszku sprawi, że będzie nieco bardziej zbite, trochę jak brownie. Na drugi, a nawet trzeci dzień, smakuje jeszcze lepiej. Nie warto więc zjadać całego na raz! :)
Składniki:
2 puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub ok. 450-480 g ugotowanej)
5 łyżek masła orzechowego
5 łyżek oleju o neutralnym smaku
1 duży cukier waniliowy lub ulubiony aromat/ekstrakt (np. migdałowy)
6-9 łyżek cukru (ja dodałam 6, ale wolałabym bardziej słodkie ciasto:))
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g czekolady gorzkiej (+ew. 50 g do polania)
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę, masło orzechowe, olej, cukier waniliowy/ekstrakt i jajka dokładnie zblenduj.
2. Do masy dodaj cukier i kakao wymieszane z proszkiem, jeszcze chwilę miksuj.
3. Czekoladę zetrzyj na tarce (grube oczka) lub drobno posiekaj i domieszaj do masy.
4. Ciasto wylej do natłuszczonej tortownicy (mała lub średnia) i piecz w 180 stopniach do suchego patyczka (ok. 35 min).
5. Przestudzone ciasto polej ulubioną polewą- ja zrobiłam wzorek z białej czekolady, ale gęsta polewa z gorzkiej czekolady sprawdziłaby się lepiej- ciasto nie wysychałoby z wierzchu.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/02/ciasto-czekoladowe-z-ciecierzycy.html