Wykonanie

Super-prosty, ale efektowny deser - kulki, po włożeniu do małych papilotek, wyglądają jak eleganckie praliny. Gdy
czekolada jest jeszcze płynna można je posypać dowolną posypką, siekanymi
orzechami,
pistacjami, wiórkami kokosowymi czy czymś kolorowym i słodkim np. cukrowymi perełkami. Masa jest dość plastyczna, można z niej formować również płaskie
ciasteczka czy ugnieść jak ciasto, rozwałkować i pociąć w kwadraty/prostokąty. Świetnie nadają się do przygotowywania razem z dziećmi, bo składają się dosłownie z kilku składników, a proces lepienia jest w miarę bezpieczny dla kuchni:)Składniki:2 szkl.
płatków owsianych błyskawicznych4 łyżki
masła2 łyżki
kakao6 łyżek
wodyekstrakt
waniliowy lub dowolny aromat np. migdałowy/arakowygorzka (lub
mleczna)
czekoladaPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem
czekolady, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga- łatwo można przypalić masę.2. Gdy składniki się połączą i
masło równomiernie się roztopi, odstawić masę do przestygnięcia.3. Z letniej masy lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego.4.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej.5. Każdą kulkę nadziać na wykałaczkę i zamoczyć do połowy w
czekoladzie. Można posypać dowolną posypką. Odstawić w chłodne miejsce żeby
czekolada stwardniała.Kilka uwag:W wersji wegańskiej można użyć
tłuszczu roślinnego np.
oleju kokosowego lub, ewentualnie
margaryny.
Czekoladę można zastąpić gotową polewą, którą rozgrzewamy w wodzie-moczymy kulki bezpośrednio w torebce z polewą, a więc unikamy mycia garnka po
czekoladzie :)Wykałaczki z kulkami możemy wbić w
jabłko lub bochenek
chleba i w taki sposób przechować aż do zastygnięcia
czekolady.