ßßß Cookit - przepis na OWSIANE KULKI W CZEKOLADZIE

OWSIANE KULKI W CZEKOLADZIE

nazwa

Wykonanie

Super-prosty, ale efektowny deser - kulki, po włożeniu do małych papilotek, wyglądają jak eleganckie praliny. Gdy czekolada jest jeszcze płynna można je posypać dowolną posypką, siekanymi orzechami, pistacjami, wiórkami kokosowymi czy czymś kolorowym i słodkim np. cukrowymi perełkami. Masa jest dość plastyczna, można z niej formować również płaskie ciasteczka czy ugnieść jak ciasto, rozwałkować i pociąć w kwadraty/prostokąty. Świetnie nadają się do przygotowywania razem z dziećmi, bo składają się dosłownie z kilku składników, a proces lepienia jest w miarę bezpieczny dla kuchni:)
Składniki:
2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki masła
2 łyżki kakao
6 łyżek wody
ekstrakt waniliowy lub dowolny aromat np. migdałowy/arakowy
gorzka (lub mleczna) czekolada
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem czekolady, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga- łatwo można przypalić masę.
2. Gdy składniki się połączą i masło równomiernie się roztopi, odstawić masę do przestygnięcia.
3. Z letniej masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
5. Każdą kulkę nadziać na wykałaczkę i zamoczyć do połowy w czekoladzie. Można posypać dowolną posypką. Odstawić w chłodne miejsce żeby czekolada stwardniała.
Kilka uwag:
W wersji wegańskiej można użyć tłuszczu roślinnego np. oleju kokosowego lub, ewentualnie margaryny. Czekoladę można zastąpić gotową polewą, którą rozgrzewamy w wodzie-moczymy kulki bezpośrednio w torebce z polewą, a więc unikamy mycia garnka po czekoladzie :)
Wykałaczki z kulkami możemy wbić w jabłko lub bochenek chleba i w taki sposób przechować aż do zastygnięcia czekolady.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/01/owsiane-kulki-w-czekoladzie.html