Wykonanie

Miały być
bagietki z
rozmarynem, ale w efekcie braku
rozmarynu i odpowiedniej blachy wyszły
bułki z
tymiankiem - też dobre! :) Idealne do warzywnych past, wegetariańskich pasztetów czy w towarzystwie
masła, najlepiej
czosnkowego. Jedynym minusem jest to, że piecze się je bardzo krótko- 10 minut, ale w wysokiej temperaturze- 275 stopni. Myślałam, że piekarnik mi eksploduje :)Jeśli macie taki z termoobiegiem, można zmniejszyć nieco temperaturę np. do 260 stopni i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do 12-13 minut. Uwaga żeby nie przypalić,
bułki szybko się rumienią.Składniki:50 g
drożdży300 ml ciepłej
wody200 ml ciepłego
mleka50 ml ciepłego
oleju1 łyżeczka suszonego tymianku+ do posypania2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli himalajskiej+ do posypaniaok. 800 g
mąki pszennejPrzygotowanie:1.
Drożdże zalej
mlekiem i
wodą, wymieszaj do rozpuszczenia, dodaj
olej,
cukier,
sól i
tymianek, ponownie wymieszaj (do rozpuszczenia
cukru).2. Do płynu powoli dosypuj
mąkę i wyrabiaj ciasto - ma być dość rzadkie, a gdy zacznie lekko odchodzić od miski, odstaw na 30 min do wyrośnięcia.3. Po tym czasie wyłóż ciasto na obficie obsypany
mąką blat i wyrób (ma być gładkie, ale nadal dość rzadkie).4. Uformuj kulę, przekrój
ostrym nożem na 4 części (jeśli chcesz
bagietki) lub na 8 (jeśli
bułki mają
mieć długość ok 15 cm). Z każdego kawałka ciasta uformuj podłużną
bułkę, natnij (jak na zdjęciu) i odstaw na kolejne 30 minut.5. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj
bułki wodą, posyp
tymiankiem i grubą
solą himalajską. Piecz 10-12 min. w temperaturze 275 stopni (260 z termoobiegiem). Blacha musi być wyłożona natłuszczonym papierem do pieczenia lub pergaminem.Jak naciąć
bułki aby nie "poszarpać" ciasta?Użyj do tego bardzo
ostrego noża, żyletki, noża introligatorskiego (czystego) lub... nożyczek- złap czubkiem za wierzchnią warstwę ciasta i szybkim ruchem przetnij. Nacięcie po nożyczkach trzeba nieco poprawić palcami :). Osobiście polecam żyletkę - jest najcieńsza. Można ją również przymocować do jakiegoś patyczka i stworzyć coś na kształt "nożyka" do nacinania ciasta.