ßßß Cookit - przepis na BUŁKI Z TYMIANKIEM I SOLĄ HIMALAJSKĄ

BUŁKI Z TYMIANKIEM I SOLĄ HIMALAJSKĄ

nazwa

Wykonanie

Miały być bagietki z rozmarynem, ale w efekcie braku rozmarynu i odpowiedniej blachy wyszły bułki z tymiankiem - też dobre! :) Idealne do warzywnych past, wegetariańskich pasztetów czy w towarzystwie masła, najlepiej czosnkowego. Jedynym minusem jest to, że piecze się je bardzo krótko- 10 minut, ale w wysokiej temperaturze- 275 stopni. Myślałam, że piekarnik mi eksploduje :)
Jeśli macie taki z termoobiegiem, można zmniejszyć nieco temperaturę np. do 260 stopni i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do 12-13 minut. Uwaga żeby nie przypalić, bułki szybko się rumienią.
Składniki:
50 g drożdży
300 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłego oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku+ do posypania
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej+ do posypania
ok. 800 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Drożdże zalej mlekiem i wodą, wymieszaj do rozpuszczenia, dodaj olej, cukier, sól i tymianek, ponownie wymieszaj (do rozpuszczenia cukru).
2. Do płynu powoli dosypuj mąkę i wyrabiaj ciasto - ma być dość rzadkie, a gdy zacznie lekko odchodzić od miski, odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie wyłóż ciasto na obficie obsypany mąką blat i wyrób (ma być gładkie, ale nadal dość rzadkie).
4. Uformuj kulę, przekrój ostrym nożem na 4 części (jeśli chcesz bagietki) lub na 8 (jeśli bułki mają mieć długość ok 15 cm). Z każdego kawałka ciasta uformuj podłużną bułkę, natnij (jak na zdjęciu) i odstaw na kolejne 30 minut.
5. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułki wodą, posyp tymiankiem i grubą solą himalajską. Piecz 10-12 min. w temperaturze 275 stopni (260 z termoobiegiem). Blacha musi być wyłożona natłuszczonym papierem do pieczenia lub pergaminem.
Jak naciąć bułki aby nie "poszarpać" ciasta?
Użyj do tego bardzo ostrego noża, żyletki, noża introligatorskiego (czystego) lub... nożyczek- złap czubkiem za wierzchnią warstwę ciasta i szybkim ruchem przetnij. Nacięcie po nożyczkach trzeba nieco poprawić palcami :). Osobiście polecam żyletkę - jest najcieńsza. Można ją również przymocować do jakiegoś patyczka i stworzyć coś na kształt "nożyka" do nacinania ciasta.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/01/buki-z-tymiankiem-i-sola-himalajska.html