ßßß Cookit - przepis na KORZENNE PLACUSZKI DYNIOWO-JABŁKOWE

KORZENNE PLACUSZKI DYNIOWO-JABŁKOWE

nazwa

Wykonanie

Dynia powraca: jedną dostałam od babci, drugą od przemiłej pani z gospodarstwa JaJemJaja, kilka małych egzemplarzy hokkaido kupiłam jakiś czas temu na bazarku. Wygląda na to, że tej jesieni od dyni nie da się uciec.
Korzenne placuszki to połączenie klasycznych jabłkowych racuchów z dyniowym puree i rozgrzewającymi przyprawami. Zrobiłam je na śniadanie- najlepsze są na ciepło, z kawą albo z kakao, ale jako zimna przekąska w ciągu dnia też się sprawdziły.
Składniki:
1 szkl. puree z dyni*
1,5 szkl. mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
3 łyżki brązowego cukru
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka przyprawy korzennej/piernikowej
2 obrane, pokrojone w kostkę jabłka
*jak zrobić puree z dyni?
http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Do naczynia wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, przyprawę korzenną, wlać olej i miksować aż cukier się rozpuści. Dodać puree z dyni, zmiksować ponownie.
3. Do masy jajeczno-dyniowej dosypać mąkę z proszkiem, zmiksować lub dokładnie wymieszać. Dorzucić pokrojone w kostkę jabłka, delikatnie wymieszać.
4. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju: nabierać po łyżce masy i smażyć ok. 3 minuty z każdej strony, na małym ogniu. Aby placuszki nie pozostały surowe w środku, dobrze jest przez jakiś czas smażyć je pod przykryciem. Pokrywkę należy zdjąć pod koniec smażenia aby placuszki odparowały i stały się chrupiące.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/korzenne-placuszki-dyniowo-jabkowe.html