Wykonanie

Delikatny
dyniowy sernik w kolorze karmelu. Idealny. No, może trochę opadł, ale nadal jest pyszny. Odkąd go zrobiłam próbuję powstrzymać się od zjedzenia go na raz, co skutkuje zakradaniem się do kuchni i odkrawaniem małych kawałeczków, w nadziei, że nie zsumują się w jeden wielki kawał. Rano nie będzie po nim śladu.Składniki:1/2 kg wilgotnego
białego sera, najlepiej tłustego300 g puree z dyni*3
jajka1 duży
cukier waniliowy1/3 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
mąki ziemniaczanej120 g
cukrumasło/margaryna do wysmarowania formy
gorzka czekoladaPrzygotowanie:1. Puree z dyni najlepiej zrobić wcześniej, żeby zdążyło ostygnąć.2.
Ser, puree z dyni i
jajka bardzo dokładnie zmiksować. Nie powinno być żadnych grudek, masa ma być jedwabista i puszysta.3. Do masy serowej dodać
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon,
mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zmiksować.3. Małą lub średnią tortownicę wyłożyć wysmarowanym masłem/margaryną papierem do pieczenia, a następnie wlać masę
serową. Wygładzić wierzch.4. Na dno piekarnika włożyć duże płaskie naczynie wypełnione
wodą do ok 1/2 wysokości (np. dużą blachę do ciasta). Rozgrzać piekarnik do 160 stopni bez termoobiegu (tylko dolna grzałka). Sernik piec ok. 75-85 minut. Gdy brzegi ciasta będą lekko odstawać od papieru znaczy, że sernik jest gotowy.5. Po ostudzeniu polać sernik roztopioną
gorzką czekoladą. Ja użyłam sosu
czekoladowo-
truflowego z Marks and Spencer, ale nie wiem czy jest on dostępny w Polsce. W każdym razie
czekolada będzie równie dobra.*Jak zrobić puree z dyni? http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html