ßßß Cookit - przepis na PASZTET Z CZARNEJ FASOLI I MARCHEWKI

PASZTET Z CZARNEJ FASOLI I MARCHEWKI

nazwa

Wykonanie

Pasztet wegetariański, który można zrobić również w wersji wegańskiej. Nawet jeśli nie dodamy jajek, pasztet będzie zwarty i dający się kroić w plastry. Czarna fasola ma nieco orzechowy smak, bardziej intensywny niż np. fasola czerwona, dlatego pasztet nie jest mdły. Natomiast dodatek marchewki sprawia, że jest wilgotny i ma ładny kolor. Najlepiej smakuje z dodatkiem sosu chrzanowego, a tak w ogóle to smakuje jak wielkanocny pasztet mięsny więc spokojnie można karmić nim mięsożerców.
Składniki:
1 szkl. suchej czarnej fasoli
2 cebule
3 marchewki
2 jajka
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól, pieprz
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
kmin rzymski mielony
2 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godzin (na noc). Po tym czasie ugotować do miękkości.
2. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek pokroić.
3. Na patelnię wylać olej i podsmażyć marchewkę, cebulę i czosnekcebula się zeszkli.
4. Do miski wsypać fasolę, podsmażone warzywa oraz jajka, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę lub pozostawiam lekkie "grudki" jeśli pasztet ma mieć bardziej chropowatą konsystencję.
5. Dodać kaszę/mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę.
6. Pasztet doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, kminem (z kminem ostrożnie, bo ma bardzo intensywny aromat i może zdominować całość).
7. Wlać masę do wyłożonej papierem do pieczenia małej prostokątnej formy i piec w temp. 180 stopni ok. 60 minut.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/pasztet-z-czarnej-fasoli-i-marchewki.html