Wykonanie
Pasztet wegetariański, który można zrobić również w wersji wegańskiej. Nawet jeśli nie dodamy
jajek, pasztet będzie zwarty i dający się kroić w plastry.
Czarna fasola ma nieco
orzechowy smak, bardziej intensywny niż np.
fasola czerwona, dlatego pasztet nie jest mdły. Natomiast dodatek
marchewki sprawia, że jest wilgotny i ma ładny kolor. Najlepiej smakuje z dodatkiem
sosu chrzanowego, a tak w ogóle to smakuje jak wielkanocny pasztet
mięsny więc spokojnie można karmić nim mięsożerców.Składniki:1 szkl. suchej
czarnej fasoli2
cebule3
marchewki2
jajka2 ząbki
czosnku4 łyżki
olejusól,
pieprzpieprz ziołowyzioła prowansalskiekmin rzymski mielony2 łyżki
kaszy manny lub
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:1.
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godzin (na noc). Po tym czasie ugotować do miękkości.2.
Cebulę pokroić w kostkę,
marchewkę zetrzeć na dużych oczkach,
czosnek pokroić.3. Na patelnię wylać
olej i podsmażyć
marchewkę,
cebulę i
czosnek aż
cebula się zeszkli.4. Do miski wsypać
fasolę, podsmażone warzywa oraz
jajka, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę lub pozostawiam lekkie "grudki" jeśli pasztet ma
mieć bardziej chropowatą konsystencję.5. Dodać kaszę/mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę.6. Pasztet doprawić
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi,
kminem (z
kminem ostrożnie, bo ma bardzo intensywny aromat i może zdominować całość).7. Wlać masę do wyłożonej papierem do pieczenia małej prostokątnej formy i piec w temp. 180 stopni ok. 60 minut.