ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z soczewicą :)

Paszteciki z soczewicą :)

nazwa

Wykonanie

Paszteciki mogą stanowić doskonałą przekąskę przy każdej okazji.Moją kolejną propozycją są paszteciki z ciasta twarogowego z farszem z soczewicy,szpinaku i pieczarek przygotowanego z przepisu Kasi (klik)z moimi nieznacznymi zmianami.
ciasto przygotowałam tak samo,jak do pasztecików z kapustą(klik) zmniejszając ilość masła z 25 dkg do 20 dkg,ser był dość wilgotny,by ciasto dobrze się skleiło.A zatem potrzebujemy:
25 dkg mąki
25 dkg twarogu
20 dkg masła
szczypta soli
Z podanych produktów zagniatam ciasto i wałkuję na grubość ok.5 mm,kroję w prostokąty i na środek każdego nakładam ostudzony farsz:
25-30 dkg pieczarek
2 spore garście świeżego szpinaku
10 dkg czerwonej soczewicy
125 ml wody
sos sojowy do smaku
sól,pieprz
słodka i ostra papryka w proszku do smaku
nieco masła do podsmażenia - opcjonalnie
Oczyszczone pieczarki kroję w drobną kostkę,wrzucam na patelnię i odparowuję,dodaję trochę masła,żeby się lekko podsmażyły,następnie soczewicę,wodę i przyprawy.Szpinak płuczę i osobno podduszam,żeby puścił sok,odsączam,kroję i dodaję do pieczarek.Całość duszę,aż soczewica będzie miękka.Studzę i nakładam na prostokąty ciasta,zwijam lączeniem do spodu,kroję na mniejsze części i piekę ok.20-25 min.do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Zabrakło mi nieco farszu do tej ilości ciasta więc z reszty upiekłam paluszki zwijając wąskie paseczki ciasta w świderki(trzeba je piec krócej niż paszteciki).Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/01/paszteciki-z-soczewica.html