Wykonanie
Paszteciki mogą stanowić doskonałą przekąskę przy każdej okazji.Moją kolejną propozycją są paszteciki z ciasta
twarogowego z farszem z
soczewicy,
szpinaku i
pieczarek przygotowanego z przepisu Kasi (klik)z moimi nieznacznymi zmianami.

ciasto przygotowałam tak samo,jak do pasztecików z
kapustą(klik) zmniejszając ilość
masła z 25 dkg do 20 dkg,
ser był dość wilgotny,by ciasto dobrze się skleiło.A zatem potrzebujemy:25 dkg
mąki25 dkg
twarogu20 dkg
masłaszczypta
soliZ podanych produktów zagniatam ciasto i wałkuję na grubość ok.5 mm,kroję w prostokąty i na środek każdego nakładam ostudzony farsz:25-30 dkg
pieczarek2 spore garście
świeżego szpinaku10 dkg
czerwonej soczewicy125 ml
wodysos sojowy do smaku
sól,
pieprzsłodka i
ostra papryka w proszku do smakunieco
masła do podsmażenia - opcjonalnieOczyszczone
pieczarki kroję w drobną kostkę,wrzucam na patelnię i odparowuję,dodaję trochę
masła,żeby się lekko podsmażyły,następnie
soczewicę,
wodę i
przyprawy.
Szpinak płuczę i osobno podduszam,żeby puścił sok,odsączam,kroję i dodaję do
pieczarek.Całość duszę,aż
soczewica będzie miękka.Studzę i nakładam na prostokąty ciasta,zwijam lączeniem do
spodu,kroję na mniejsze części i piekę ok.20-25 min.do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Zabrakło mi nieco farszu do tej ilości ciasta więc z reszty upiekłam paluszki zwijając wąskie paseczki ciasta w świderki(trzeba je piec krócej niż paszteciki).Smacznego!!!