Wykonanie
Ta przekąska jest znana w moim domu rodzinnym od dawna.Mama często ją przygotowywała(te na zdj.to również Jej produkcja),bo jest dobra zarówno na ciepło,jak i na zimno,z
ketchupem,surówką,sosem lub zupełnie
solo.Moje dziecko jest nią zachwycone-"hotdogi"od Babci bardzo przypadły mu do gustu.

35 dkg
mąkikilka łyżek kwaśnej
śmietany3 dkg
drożdży1/2 szkl.
mleka1 łyżka
cukrusóljajko + opcjonalnie
białko do posmarowania ciasta1/3 kostki
margaryny10
parówekkminek lub
papryka w proszku do posypania wierzchuDo
mąki dodajemy
drożdże rozmieszane w ciepłym
mleku z
cukrem,następnie
jajko,
śmietanę,na koniec rozpuszczony i ostudzony tłuszcz.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podrośnie trzeba je rozwałkować i pokroić w paski,posmarować
mlekiem lub
białkiem.Posmarowaną stroną do środka zawijamy pojedynczo
parówki "na zakładkę". Wierzch posmarować
śmietaną lub
białkiem i posypać
kminkiem lub
papryką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Parówki wstawić do piekarnika,gdy znów ciasto zaczyna rosnąć.Piec 30 min.Ciasto nadaje się również do zrobienia pasztecików.Smacznego!!!