Wykonanie
Przypomnienie smaków z dzieciństwa.Smakowały nam bardzo,ale ja jednak zapamiętałam smak tych,robionych przez Mamę i moje,choć smaczne,wydawały mi się nieco inne.Można je podawać z sosami lub surówkami,czy
kiszonym ogórkiem,ale same,bez dodatków też są niezłe.Zapraszam do wypróbowania :)

na ciasto naleśnikowe:1,5 szkl.
mąki1 szkl.
wody - może być mineralna gazowana1 szkl.
mleka1-2
jajka1 łyżka
olejuszczypta
soliolej do smażeniaZ podanych składników wyrabiam jednolite ciasto i smażę na patelni placki.
jajko i
bułka tarta do panierowania25-35 dkg
pieczarek - oczyszczam i pokrojone w plastry podsmażam na
maślena farsz:2 woreczki
kaszy gryczanej - gotuję w lekko słonej wodzie,aż
kasza będzie bardzo miękka2
cebule kroję w kostkę i podsmażam na
maśle na złoto i mieszam z
kaszą.Doprawiam
solą i
pieprzem.Gdy farsz ostygnie nakładam łyżką na środek ciasta,zawijam górę i dół ciasta,a następnie boki tworząc kształt krokieta.Panieruję w rozbełtanym
jajku i
bułce tartej i obsmażam na rozgrzanej patelni na tłuszczu.Podaję z przysmażonymi
pieczarkami lekko polane
katchupem.Smacznego!!!