Wykonanie
Kolejne ciasto
marchewkowe-wilgotne i smaczne,tym razem z
serową polewą.Po raz pierwszy wykorzystałam
serek Filadelfia jako wykończenie ciasta i przyznaję,że pomysł całkiem trafiony.

porcja na małą formę,ja użyłam do brownies:27,5 dkg
mąki samorosnącej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 płaska łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
soliskórka z cytryny17,5 dkg
cukru3
jajka17,5 dkg
masła - roztopić30 dkg startej na grubej tarce
marchewki1 duży lub 2 małe
bananyok.15 dkg
serka Filadelfia4-5 dkg
cukru pudrusok z
skórka z cytryny - ilość odpowiednia do uzyskania kremowej konsyst.polewy,ja dałam ponad połowę soku
Mąkę,proszek i
sodę oraz
cynamon i
sól wsypuję do miski.Dodaję
skórkę z cytryny i
cukier.
Jajka ubijam z wystudzonym
masłem i dodaję do suchych składników,a następnie dodaję
marchewkę i rozgniecionego widelcem
banana,mieszam całość drewnianą łyżką i wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę 45 min.w nagrzanym do 180 st.piekarniku(do suchego patyczka).Wyjmuję i studzę.W misce ucieram
serek z
cukrem i
sokiem z cytryny,aż do uzyskania jednolitej konsystencji,niezbyt rzadkiej.Smaruję wierzch ciasta i (opcjonalnie)posypuję czekoladowymi drobinkami.Smacznego!!!