Wykonanie
Przepis na to danie jest w moim rodzinnym domu chyba całe
wieki:) Zakładając własną rodzinę oczywiście przeszperałam Mamy książki z przepisami kopiując te bardziej interesujące. Przepis na gulasz właśnie tym sposobem pojawił się w moich zapiskach kulinarnych i gdyby nie to krojenie
pieczarek...Ech,też brakuje Wam do tego cierpliwości? Mimo tego propozycja smaczna i całkiem pożywna :)
65 dkg
pieczarek - oczyszczam,myję,kroję w kostkę25 dkg
boczku - kroję w kostkę1
zielona papryka - oczyszczam,myję i również kroję w kostkę1 duża lub 2 mniejsze
cebulki - kroję w kostkę
koncentrat pomidorowyśmietanasłodka papryka,
asól,
pieprz,
natka pietruszki ,
tymianekPokrojony
boczek lekko podsmażam na patelni,dodaję do niego
cebule i
paprykę i duszę przez chwilę.Pokrojone
pieczarki odparowuję na suchej patelni,można również od razu dodać je do
boczku,wlewam
śmietanę(gulasz ma
mieć raczej gęstą konsystencję,a to zależy od ilości wlanej
śmietany),przyprawiam,dodaję ok.2-3 łyżki koncentratu i duszę całość ok.15-20 minut.Mieszam w międzyczasie,żeby się nie przypaliło. Na koniec dodaję
natkę pietruszki i danie gotowe. Najcześciej podaję z
ryżem,ale
ziemniaki,jeśli ktoś woli,nie są zabronione:) Smacznego!!!