Letni, zdrowy obiad. Kopytka z mąki żytniej razowej podane z szybki sosem pomidorowym. Na koniec danie posypujemy listkami bazylii i zjadamy ze smakiem :)/2 porcje/Kopytka:300g chudego twarogu1 jajko3/4 szklanki mąki żytniej razowej1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta solimąka pszenna do zagniataniaSos pomidorowy:2 duże malinowepomidory1/2 cebuli1/3 papryczki habanero1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka suszonej bazylii1/3 łyżeczki pieprzu czarnego1/2 łyżeczki soli morskiejlistki świeżej bazyliiSer rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, razową i sól. Zagnieść. Kiedy widzimy taką potrzebę (ciasto jest za rzadkie itd.), dodawać mąkę pszenną. Przygotowane ciasto uformować w wałki i kroić na kształt "kopytek". Gotować w wodzie do wypłynięcia przez około 2-3 minuty. Ostrożnie wyjmować kluseczki z garnka, aby się nie skleiły. Odstawić.Pomidory sparzyć i obrać. Usunąć twarde środki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę i papryczkę. Dodać pomidory i gotować, co pewien czas mieszając, do wyparowania wody i zgęstnienia sosu przez około 5 minut. Dodać suszoną bazylię, pieprz i sól. Wymieszać. Na patelnię dodać wcześniej przygotowane kopytka i wymieszać je z sosem. Zostawić na najmniejszym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać z listkami świeżej bazylii. Smacznego!