ßßß Cookit - przepis na Razowe kopytka z pomidorowym sosem

Razowe kopytka z pomidorowym sosem

nazwa

Wykonanie

Letni, zdrowy obiad. Kopytka z mąki żytniej razowej podane z szybki sosem pomidorowym. Na koniec danie posypujemy listkami bazylii i zjadamy ze smakiem :)
/2 porcje/
Kopytka:
300g chudego twarogu
1 jajko
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
mąka pszenna do zagniatania
Sos pomidorowy:
2 duże malinowe pomidory
1/2 cebuli
1/3 papryczki habanero
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli morskiej
listki świeżej bazylii
Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, razową i sól. Zagnieść. Kiedy widzimy taką potrzebę (ciasto jest za rzadkie itd.), dodawać mąkę pszenną. Przygotowane ciasto uformować w wałki i kroić na kształt "kopytek". Gotować w wodzie do wypłynięcia przez około 2-3 minuty. Ostrożnie wyjmować kluseczki z garnka, aby się nie skleiły. Odstawić.
Pomidory sparzyć i obrać. Usunąć twarde środki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę i papryczkę. Dodać pomidory i gotować, co pewien czas mieszając, do wyparowania wody i zgęstnienia sosu przez około 5 minut. Dodać suszoną bazylię, pieprz i sól. Wymieszać. Na patelnię dodać wcześniej przygotowane kopytka i wymieszać je z sosem. Zostawić na najmniejszym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać z listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Źródło:http://enunplato.blogspot.com/2015/08/razowe-kopytka-z-pomidorowym-sosem.html