Jest to przepyszna wielkanocna tarta. Na razowym spodzie, z jajkami i łososiem, posypana szczypiorkiem. Jak dla mnie - idealna! Jest dość zapychająca i treściwa. Może być i na obiad, i na przekąskę :)/ forma na tartę o średnicy 31cm/spód:1 i 1/3 szklanki mąki żytniej razowej1 łyżeczka soli morskiej100g masła1 jajkofarsz:400g jogurtu naturalnego150g łososia wędzonego na gorąco1 surowe jajko3-4 jajka ugotowane na twardo90g sera dziugas (lub innego tego typu)1 łyżeczka soli morskiej1/2 łyżeczki pieprzu czarnego3 łyżki posiekanej natki pietruszkido podania: około 3 łyżki posiekanego szczypiorkuZagnieść ciasto z podanych składników. Wstawić do zamrażarki na około 5 minut. Wyjąć, wylepić nim formę na tartę, podziurkować widelcem i podpiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 - 12 minut.W międzyczasie przygotować farsz. W misce wymieszać jogurt z surowym jajkiem, starkowanym serem, solą, pieprzem i pietruszką. Przełożyć nadzienie na podpieczony spód. Powtykać kawałki łosia. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jajek. Wstawić do piekarnika (180 stopni) na 20 minut, aż wszystko się zetnie. Po tym czasie wyjąć i odstawić na 5 minut do stężenia masy. Przed podaniem posypać tartę szczypiorkiem. Smacznego!