Wykonanie
Robiłam już różne wersje pesto (z
rukoli, ze
szpinaku, z
pietruszki i
bazylii, z
pomidorami), tym razem padło na
jarmuż. Zdrowy i pyszny.
Sos jest z dodatkiem pestek
słonecznika i
zielonego pieprzu. Pesto wymieszałam z zielonym
makaronem, na koniec posypałam danie
oscypkiem, który według mnie, idealnie tutaj pasuje./2 - 3 porcje/120g
jarmużu1/3 szklanki
oliwy z oliwek25g pestek
słonecznika2 obrane ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soli morskiej3-4 ziarenka
zielonego pieprzu200g ulubionego
makaronukilka plasterków
oscypkaUmyty
jarmuż zblendować z
oliwą, pestkami,
czosnkiem,
solą i
pieprzem w miarę gładką masę.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wymieszać go z pesto. Każdą porcję przed podaniem posypać kawałkami
oscypka. Nie musimy wykorzystać całego sosu do
makaronu, będzie on również świetny na kanapkę, do sałatki itd.Smacznego!