Wykonanie
Ostatnio
kaszę jaglaną umieszczam wszędzie, gdzie się da - budynie, placki, muffinki... Polubiłam ją. I to bardzo. Jednak nie spodziewałam się, że w formie kremu z
czekoladą będzie aż tak wyśmienita. Ten krem, to coś cudownego. Jest delikatny, lekki, po prostu przepyszny. Dodatkami możemy się dowolnie bawić, ale
czekolada,
mleko i
kakao powinny się na pewno w nim znaleźć. Krem podałam na kruchych
razowych babeczkach z
orzechami włoskimi. Myślę, że to połączenie jest świetne. Bardzo polecam! :)
Orzechowe kruche babeczki z przepysznym
kremem czekoladowo - jaglanym/ 16 babeczek z kremem (kremu jest trochę więcej niż na babeczki - można go zjeść na kanapce lub w każdej innej dowolnej formie :)/ciasto:1 szklanka
mąki żytniej razowej1 łyżka
cukru pudru trzcinowego2/3 szklanki zmielonych
orzechów włoskich40g
masła1
jajkokrem:2/3 szklanki suchej
kaszy jaglanej1 łyżeczka
miodu2 łyżki
kakao100g
gorzkiej czekolady ze
skórką pomarańczowąokolo 1/2 szklanki
mlekamigdały do podaniaZ podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć je i wylepić nim foremki na kruche babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną przepłukać pod zimną
wodą. Zagotować 2 szklanki
wody. Wsypać
kaszę. Gotować ją przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 30 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i lekko ostudzić. Przygotowaną
kaszę zblendować z
mlekiem do uzyskania pożądanej gęstości (
mleka możemy dodać więcej). Dodać
czekoladę,
miód i
kakao. Ponownie zblendować na gładką masę.Krem włożyć na przygotowane i ostudzone babeczki. Posypać
płatkami migdałów.Smacznego!