Wykonanie

Jest to moja wersja
ciasteczek Speculoos. Trochę lżejsza i zdrowsza. Z
migdałami,
orzechami włoskimi i
mąką żytnią razową. Dodałam również niewiele
cukru muscovado. Są one delikatnie korzenne. Myślę, że posmakują każdemu!

/około 40 ciasteczek/1/4 szklanki zmielonych dokładnie
migdałów1/2 szklanki zmielonych dokładnie
orzechów włoskich3/4 szklanki
mąki żytniej razowej1/3 szklanki zmielonego na
puder cukru muscovado100g
masłaprzyprawa do Speculoos: 3/4 łyżeczki
cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych
goździków, 1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowejew.
wodaMigdały,
orzechy,
mąkę,
cukier oraz
przyprawy dokładnie wymieszać. Dodać
masło i szybko zagnieść. Jeżeli ciasto jest za suche, dodać około 3 łyżki
wody. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.Wyjąć ciasto, podzielić na 2 części. Najpierw jedną,
potem drugą rozwałkować na podsypanym
mąką blacie. Wycinać niewielkie kółeczka np. szklanką. Resztki ciasta zebrać w kulę i na koniec postąpić jak z pozostałymi częściami. Przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na ciasteczkach zrobić wzorki stempelkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Wystudzić.Smacznego!

