ßßß
Jest to moja wersja ciasteczek Speculoos. Trochę lżejsza i zdrowsza. Z migdałami, orzechami włoskimi i mąką żytnią razową. Dodałam również niewiele cukru muscovado. Są one delikatnie korzenne. Myślę, że posmakują każdemu!
/około 40 ciasteczek/1/4 szklanki zmielonych dokładnie migdałów1/2 szklanki zmielonych dokładnie orzechów włoskich3/4 szklanki mąki żytniej razowej1/3 szklanki zmielonego na puder cukru muscovado100g masłaprzyprawa do Speculoos: 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejew. wodaMigdały, orzechy, mąkę, cukier oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Dodać masło i szybko zagnieść. Jeżeli ciasto jest za suche, dodać około 3 łyżki wody. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.Wyjąć ciasto, podzielić na 2 części. Najpierw jedną, potem drugą rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać niewielkie kółeczka np. szklanką. Resztki ciasta zebrać w kulę i na koniec postąpić jak z pozostałymi częściami. Przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na ciasteczkach zrobić wzorki stempelkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Wystudzić.Smacznego!
