Dużo orzechów i migdałów. Trochę świeżej żurawiny. Wszystko polane słodkim karmelem. Kruche, czekoladowe ciasto z dodatkiem cynamonu. Przepyszny deser i wbrew pozorom nie tak bardzo słodki :)/blacha około 31 cm średnicy/spód:1 i 2/3 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki kakao1 łyżka cynamonu1/2 szklanki cukru trzcinowego1 jajko200g masłagóra:1 szklanka świeżej żurawiny pokrojonej na połówki1 szklanka orzechów laskowych2/3 szklanki całych migdałów150g masła1/2 szklanki białego cukru2 łyżki miodu3 łyżki śmietanki 36%W misce wymieszać przesianą mąkę i kakao. Dodać cynamon, cukier, pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie je rozwałkować i przenieść do formy. Nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić na czas przygotowania góry.Orzechy i migdały posiekać/rozdrobnić. Na patelni rozpuścić masło. Dodać miód, cukier i śmietankę. Mieszać i zagotować. Gotować przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, migdały i żurawinę. Wymieszać. Wszystko włożyć na podpieczony spód. Piec ponownie w 180 stopniach przez 25 minut.Smacznego!