ßßß
Ciasto, które możemy upiec z dowolnymi letnimi owocami i ulubionym dżemem/frużeliną. Znajdują się w nim zdrowe dodatki oraz orzechy i pestki, które możemy zmieniać wedle upodobań. Robi je się bardzo szybko, wystarczy wymieszać składniki. Posypane cukrem pudrem smakuje świetnie w letni, ciepły dzień :)
/blaszka około 35cm x 25 cm/560g mąki pszennej2 łyżki otrębów pszennych2 łyżki otrębów owsianych300g miękkiego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli100g orzechów laskowych100g pestek słonecznika1 łyżeczka cynamonu1 i 1/4 szklanki cukru4 jajkapół kubka frużeliny porzeczkowej400g rabarbaru1 jabłkoBlachę wyłożyć papierem. Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki i zasypać cukrem. Jabłko starkować.Zmielić orzechy laskowe. Przełożyć je do miski. Dodać mąkę, otręby, masło, proszek do pieczenia, sól, pestki, cynamon oraz cukier. Wymieszać łyżką lub mikserem. Wbić jajka i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na blachę i dokładnie docisnąć do dna. Posmarować je delikatnie frużeliną i wyłożyć rabarbar (odlać sok) oraz starkowane jabłko. Lekko oprószyć pozostałym ciastem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 65 - 70 minut, do suchego patyczka.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego!