Wykonanie

Kto nie lubi nuggetsów? Myślę, że większość osób lubi :)A co jeśli chodzi o takie domowe? (nie te z McDonalda) To pewnie jeszcze większe
grono miłośników się pojawia :)Chciałabym wam zaproponować trochę inne nuggetsy niż te normalnie znane... czyli nuggetsy w kokosowej panierce :)Są naprawdę pyszne, proste i szybciutkie do zrobienia. Do tego bardzo
kokosowe zatem będą smakowały każdemu miłośnikowi
kokosa :)Pod przepisem podam również propozycję dipu do nuggetsów. Dip
ananasowo-
kokosowy bardzo szybciutki do przygotowania i świetnie komponuje się z nuggetsami.Składniki na nuggetsy:0,5 kg
schabu lub
piersi z kurczaka (bardziej soczyste wychodzą z piersi)
wiórki kokosowe (ciężko mi powiedzieć ile gdyż to zależy od ilości kawałków i grubości panierki)2
jajka + ew. odrobina
mlekamąka pszennaOlej do smażenia
Piersi z kurczaka (lub
schab) myjemy i kroimy na takie kawałki jakie chcemy
potem uzyskać po usmażeniu nuggetsów (zatem nie za duże, nie za małe). Najpierw obtaczamy lekko w
mące, następnie maczamy w
jajku i dokładnie obtaczamy w wiórkach
kokosowych.
Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy nasze przygotowane nuggetsy. Smażymy chwilę z każdej strony do zarumienienia się panierki.Zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie wkładamy kolejną porcję nuggetsów na patelnie.(UWAGA! Każdą kolejną
serię smażymy na nowym
oleju. Poprzedni
olej wylewamy z patelni i usuwamy pozostałe na patelni
wiórki kokosowe. Jeśli tego nie zrobimy wiórki, które zostały w
oleju z poprzedniego smażenia spalą się,
olej zacznie śmierdzieć spalenizną, a co za tym idzie kolejne smażone porcje nuggetów również przesiąkną fatalnym smakiem i zapachem. I pamiętajmy, żeby
oleju nie wylewać do zlewu czy ubikacji! Gorący
olej w zetknięciu z
wodą zacznie strzelać i możemy się poparzyć i zrobić niezły bałagan. Polecam zlewać to do szklanej miseczki, a dopiero po przestygnięciu pozbyć się tego wylewając do np. toalety)Na koniec wszystkie razem wkładamy na rozgrzaną patelnie (na chwilę) tak aby się podgrzały (te z pierwszego smażenia niestety zdążą ostygnąć, dlatego trzeba je znowu podsmażyć) i przykrywamy pokrywką.Nuggetsy gotowe! :)

A co do nich?Ja polecam dip
ananasowo-
kokosowy lub
ananasowy (to po prostu wersja bez
wiórków kokosowych)Składniki na dip:puszka
ananasa2-3 łyżki
wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip
kokosowy to nie dodajemy ich)
Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki
syropu, który został po odsączeniu, oraz
wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko
ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy.Dip gotowy :)

Podsumowując... danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, ale zdecydowanie ożywia i odświeża tradycyjnego
kurczaka czy
schaby podawane w zwykłej panierce.
Kokos jest dużo zdrowszy, ciekawszy i z pewnością zachwyci nie jedną osobę :)Serdecznie polecam! :)
