Wykonanie
Za oknem nareszcie piękna pogoda, jest ciepło i
słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom
truskawek, serników i deserów na zimno.Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje.Delikatny
biszkopt przełożony musem z
truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej?A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;>Polecam bardzo;)
Biszkopt:4
jajka4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej8 łyżek
cukruWykonanie:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich
cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać
żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać
mąki i wymieszać do połączenia się składników.
Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.Puree
truskawkowe:1 kg
truskawek3 łyżeczki
żelatyny2-3 łyżki
cukruminimalna ilość gorącej
wodyWykonanie:
Truskawki wraz z
cukrem zmiksować na puree.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do
owoców, dokładnie zmiksować. Gdy
owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony
biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę.Masa serowa:400 ml kremówki 36%800 g
serka homogenizowanego waniliowegoopakowanie
galaretki cytrynowej3 łyżeczki
żelatyny0,5 szklanki gorącej
wodyWykonanie: Kremówkę wraz z
serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę.
Galaretkę i
żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej
wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe
owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę
owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).Smacznego ;)