ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa rozpusta

Truskawkowa rozpusta

nazwa

Wykonanie

Za oknem nareszcie piękna pogoda, jest ciepło i słonecznie. Dlatego też mam dla Was dzisiaj przepis na lekki deser ale jakże wyśmienity. Coś co przypadnie do gustu zarowno wielbicielom truskawek, serników i deserów na zimno.
Moja dzisiejsza propozycja nie jest trudna do wykonania. Ciasto nie tylko uroczo wygląda ale także wybornie smakuje.
Delikatny biszkopt przełożony musem z truskawek na to przepyszna masa serkowa- czego chcieć więcej?
A wam jak podoba się moja Truskawkowa rozpusta;>
Polecam bardzo;)
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Puree truskawkowe:
1 kg truskawek
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru
minimalna ilość gorącej wody
Wykonanie: Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do owoców, dokładnie zmiksować. Gdy owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę.
Masa serowa:
400 ml kremówki 36%
800 g serka homogenizowanego waniliowego
opakowanie galaretki cytrynowej
3 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody
Wykonanie: Kremówkę wraz z serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/06/truskawkowa-rozpusta.html