ßßß Cookit - przepis na Orzechowa Krówka na miodowym biszkopcie

Orzechowa Krówka na miodowym biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Ciasto które nie może się nie udać. Banalnie proste i szybkie do wykonania. Naprawdę trzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie.
Serdecznie polecam ;)
Składniki:
6 jajek
szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek naturalnego miodu
500 ml kremówki
opakowanie żelatyny deserowej
2 łyżki cukru pudru
łyżka aromatu waniliowego
100 g migdałów w płatkach
puszka kajmaku orzechowego
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodawać cukier i cały czas mieszać. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Mąkę krupczatkę, tortową i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać miód i całość wymieszać do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i przekroić na pół.
Na dolny biszkopt wyłożyć 1/4 opakowania kajmaku, wyrównać. W osobnej miseczce ubić na sztywno kremówkę, dodać cukier puder oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;)
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/04/orzechowa-krowka-na-miodowym-biszkopcie.html