Wykonanie
Bo kto nie lubi słodkości a tym bardziej tych małych;)Od dawna kusiły mnie
ciasteczka na patyczku tzw.
cake popsy, aż w końcu się zmobilizowałam i zrobiłam. Oczywiście środek naszego
ciasteczka może być dowolny ( jednak najlepsze będzie tutaj ciasto babkowe,
biszkoptowe itp).
Ciasteczka które mam dla Was dzisiaj nie są zbytnio słodkie a to dzięki dodatku polewy z gorzkiego
kakao. Idealne nie tylko na urodziny najmłodszych ale także jako fajna i szybka przekąska kiedy mam ochotę na coś słodkiego na ząb.Polecam;)

Składniki:3
jajka100 g
masła3 łyżki
cukru4 łyżki
mleka60 g
wiórków kokosowych215 g
mąki pszennej
Ponadto:
serek śmietankowy typu Almette5 łyżek
kremu czekoladowegoPolewa
kakaowa:2 łyżki
mlekałyżka
masłaniepełna szklanka
cukru pudru3 łyżki
kakaoWykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce (
mąkę należy przesiać) i dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jasną masę, gotową wylej na blaszkę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudź a następnie bardzo dokładnie rozkrusz. Do pokruszonego ciasta dodaj 110 g
serka typu Almette (
śmietankowy), oraz 5 łyżek
kremu czekoladowego, wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto powinno być zwarte. Następnie uformuj je w kulki i wsadź do lodówki na około 20 minut.W tym czasie przygotuj polewę. Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do czasu, aż
cukier się rozpuści a masa będzie jednolita. Następnie umaczaj w polewie patyczek i wsadź go w środek
ciasteczka, odstaw na chwilę aby przyległ do ciasta. Gdy ciasto "sklei się" z patyczkiem obtocz całe
ciasteczko w polewie, zostaw do zastygnięcia polewy.Do obtoczenia
ciasteczek będzie się nadawała także
czekolada czy specjalna polewa do
cake pops.Smacznego;)