Wykonanie
Na pewno nie jeden/ jedna z Was spotkała się z
ciastem pod pięknie brzmiącą nazwą Leśny Mech. Ja postanowiłam zamiast jednej wielkiej blachy tego pysznego ciasta zrobić babeczki. Dla nie poinformowanych ich głównym składnikiem jest - uwaga -
szpinak. Tak nie pomyliłam się;) To bardzo znienawidzone przez wielu z nas warzywko.Babeczki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Nie tylko efektownie wyglądają ale także wybornie smakują.Jeżeli jeszcze ich nie robiliście, wypróbujcie bo naprawdę warto;)

Składniki:szklanka
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju2
jajka1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia230 gramów
szpinaku rozmrożonego i rozdrobnionegoPonadto:
granat do przystrojeniaWykonanie:
Jajka zmiksować z
cukrem, następnie stopniowo dodawać
olej cały czas miksując. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać odmrożony i odsączony
szpinak, dokładnie wymieszać. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić
między nie ciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam je 2 czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Krem:500 ml
śmietanki kremówkigalaretka wiśniowaWykonanie: Góry babeczek ścinamy i kruszymy w miseczce.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody. Gdy przybierze postać lekkiego żelu, zaczynamy miksować kremówkę. Na chwilę przed całkowitym ubiciem kremówki, dodajemy
galaretkę, miksując do połączenia się składników. Krem wykładamy na babeczki, obsypujemy pokruszonym
ciastem i przyozdabiamy pestkami
granatu.Smacznego;)