Wykonanie
Witam w Nowym Roku ;) Mam nadzieję, że już wypoczęliście po sylwestrowej imprezie i macie siły na kolejną dawkę nowych przepisów.Nowy rok zaczniemy od mojego kolejnego smaku dzieciństwa. Standardowo taki pasztet w domu przygotowała moja babcia i mama, teraz
pora na mnie;)
Powiem szczerze, że kupne pasztety w ogóle do mnie nie przemawiają i jestem w stanie zjeść tylko ten domowy. Wbrew pozorom nie jest on trudny do przygotowania i niezbyt pracochłonny. Kiedyś pasztet częściej gościł na naszym
stole teraz przygotowuje się do raczej "od święta" ale może też dlatego tak bardzo nam smakuje ;)Polecam bardzo ;)

Składniki:1.5 kg
łopatki0,8 kg
boczku0.4
wątróbki drobiowej8 dużych
cebul7
jajekdwie szczypty
gałki muszkatołowejpieprz do smaku
sól do smaku
smalec do obsypania foremki
bułka tarta do obsypania foremkiWykonanie:
Łopatkę i
boczek delikatnie zagotować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle. W
między czasie pokroić na mniejsze kawałki
wątróbkę i gdy
cebula będzie już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się
wątróbki.
Łopatkę,
boczek oraz
wątróbkę z
cebulą przestudzić. Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach. Zmielone
mięso przyprawić gałką,
solą i
pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu
cebuli i
wątróbki. Dodać
żółtka i wszystko razem wymieszać. Na sam koniec na sztywno ubić
białka i delikatnie połączyć z masą
mięsną. Foremki dość grubo wysmarować
smalcem i obsypać
bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę
mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu wykałaczkę na około pół minuty, po tym czasie powinna ona być gorąca.Smacznego ;)