ßßß Cookit - przepis na Chleb ziemniaczany z dynią, słonecznikiem i sezamem

Chleb ziemniaczany z dynią, słonecznikiem i sezamem

nazwa

Wykonanie

Pyszny, mięciutki, bardzo delikatny chlebek. Jeden z prostszych jakie miałam przyjemność robić. Wybornie smakuje z dodatkami wytrawnymi jak i na słodko. Idealny przepis dla początkujących piekarzy, zawsze się udaje;) Przepis z Smaki i aromaty z moimi delikatnymi modyfikacjami. Serdecznie zapraszam;)
Składniki:
15 gramów świeżych drożdży
62 ml letniej wody
810 ml mąki chlebowej
łyżeczka soli
2 łyżeczki mleka w proszku
250 ml ciepłych ubitych ziemniaków
250 ml ciepłej wody - dodatkowo
garść pestek dyni
3 łyżki słonecznika
3 łyżki sezamu
Ponadto:
1 jajko
2 łyżki mleka
dwie szczypty sezamu
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie przygotować blaszkę o wymiarach 20 x20 cm, wysmarować ją oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Wyrośnięty chleb piec przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 20 minut. Gdy chleb będzie upieczony (powinien wydawać głuchy dźwięk) pozostawić go w uchylonym piekarniku jeszcze na 10 minut.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/11/chleb-ziemniaczany-z-dynia-sonecznikiem.html