Wykonanie
Pyszny, mięciutki, bardzo delikatny chlebek. Jeden z prostszych jakie miałam przyjemność robić. Wybornie smakuje z dodatkami wytrawnymi jak i na słodko. Idealny przepis dla początkujących piekarzy, zawsze się udaje;) Przepis z Smaki i aromaty z moimi delikatnymi modyfikacjami. Serdecznie zapraszam;)

Składniki:15 gramów świeżych
drożdży62 ml letniej
wody810 ml
mąki chlebowejłyżeczka
soli2 łyżeczki
mleka w proszku250 ml ciepłych ubitych
ziemniaków250 ml ciepłej
wody - dodatkowogarść pestek dyni3 łyżki
słonecznika3 łyżki
sezamuPonadto:1
jajko2 łyżki
mlekadwie szczypty
sezamuWykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki
mąki i dokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę
mąki,
mleko w proszku,
sól,
ziemniaki oraz wyrośnięte
drożdże. Następnie dodać
pestki dyni,
słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W
między czasie przygotować blaszkę o wymiarach 20 x20 cm, wysmarować ją
oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem i posypać
sezamem. Wyrośnięty
chleb piec przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 20 minut. Gdy
chleb będzie upieczony (powinien wydawać głuchy dźwięk) pozostawić go w uchylonym piekarniku jeszcze na 10 minut.