ßßß Cookit - przepis na Ryżowe muffiny ze szpinakiem

Ryżowe muffiny ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Doskonałe zarówno na śniadanie, obiad, kolację czy też jako przekąska na przyjęcia. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania ich wcześniej a przed samym podaniem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika i poczekać chwilkę, aż się zapieką. Ryż, ementaler, szpinak, wędlina i ser bałkański tworzą przepyszną i niezwykle spójną całość. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na pewno sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy tez w szkole. Serdecznie polecam;)
Składniki:
2 cebule
4 łyżki masła
250 gram mrożonego szpinaku
160 ml śmietany 18%
sól do smaku
biały pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 woreczki ugotowanego ryżu
2 jajka + 4 jajka ugotowane na twardo
250 gram sera bałkańskiego
200 gram wędliny
100 gram sera ementaler
Wykonanie: Szpinak rozmrozić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle, dodać szpinak. Całość dusić pod przykryciem do momentu, aż płyn odparuje. Gdy będzie już gotowe dodać śmietanę, delikatnie posolić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość podsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty, zdjąć z ognia, wystudzić. Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć. Ryż ugotować, wystudzić i wymieszać z przygotowanym wcześniej farszem, dodać rozbełtane jajka, całość wymieszać. Ser bałkański podzielić na pół i jedną część pokroić w drobną kostkę a drugą zetrzeć na tarce. Ugotowane jajka obrać i również pokroić w kostkę. Pokrojony ser dodać do masy szpinakowo- ryżowej, wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masę szpinakowo- ryżową podzielić na pół. Pierwszą połowę masy rozdzielić między papilotki, na to rozłożyć warstwę jajek a na nie po łyżeczce masy szpiankowej (z drugiej części podziału). Kolejno między papilotki rozdzielić podsmażoną wędlinę oraz stary na grubych oczkach ementaler. Całość przykryć resztą masy szpiankowej i posypać startym serem bałkańskim. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/10/ryzowe-muffiny-ze-szpinakiem.html