Wykonanie
Doskonałe zarówno na śniadanie, obiad, kolację czy też jako przekąska na przyjęcia. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania ich wcześniej a przed samym podaniem wystarczy je tylko wstawić do piekarnika i poczekać chwilkę, aż się zapieką.
Ryż, ementaler,
szpinak,
wędlina i
ser bałkański tworzą przepyszną i niezwykle spójną całość. Idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na pewno sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy tez w szkole. Serdecznie polecam;)
Składniki:2
cebule4 łyżki
masła250 gram
mrożonego szpinaku160 ml
śmietany 18%sól do smaku
biały pieprz do smaku2 ząbki
czosnku2 woreczki ugotowanego
ryżu2
jajka + 4
jajka ugotowane na twardo250 gram
sera bałkańskiego200 gram
wędliny100 gram
sera ementalerWykonanie:
Szpinak rozmrozić.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na
maśle, dodać
szpinak. Całość dusić pod przykryciem do momentu, aż płyn odparuje. Gdy będzie już gotowe dodać
śmietanę, delikatnie posolić, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić
pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość podsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty, zdjąć z ognia, wystudzić.
Wędlinę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Ryż ugotować, wystudzić i wymieszać z przygotowanym wcześniej farszem, dodać rozbełtane
jajka, całość wymieszać.
Ser bałkański podzielić na pół i jedną część pokroić w drobną kostkę a drugą zetrzeć na tarce. Ugotowane
jajka obrać i również pokroić w kostkę. Pokrojony
ser dodać do masy
szpinakowo- ryżowej, wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Masę
szpinakowo-
ryżową podzielić na pół. Pierwszą połowę masy rozdzielić
między papilotki, na to rozłożyć warstwę
jajek a na nie po łyżeczce masy szpiankowej (z drugiej części podziału). Kolejno
między papilotki rozdzielić podsmażoną
wędlinę oraz stary na grubych oczkach ementaler. Całość przykryć resztą masy szpiankowej i posypać
startym serem bałkańskim. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Smacznego;)