Wykonanie
Tak,nie przewidzieliście się, znowu
truskawki;) U mnie
truskawkowe szaleństwo nadal trwa. Noo ale przecież trzeba korzystać bo niestety ich sezon powoli się kończy.. Tym razem zapraszam na drożdżówki;) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Składniki na 16 drożdżówek:2,5 szklanki
mąki chlebowej typ 6502.5 szklanki
maki tortowej25 dag
drożdży1,5 szklanki letniego
mleka6 łyżek
cukrupół łyżeczki
soli2 całe
jajka2
żółtka120 gram roztopionego
masła700 dag truuskawekDo posmarowania drożdżówek:8 łyżeczek
bułki tartej1 roztrzepane
jajkoKruszonka:szklanka
maki tortowej120 gram roztopionego
masła8 łyżek
cukru kryształu2 łyżki
cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania
cukru kupnegoWykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyrobić
między palcami.Wykonanie: Z 4 łyżek
mąki i połowy letniego
mleka zrobić rozczyn. Następnie wymieszać resztę
mleka,
cukier,
jajka,
żółtka oraz roztopione i przestudzone
masło a także
sól. Dodać
mąkę i rozczyn i wyrobić gładkie ciasto (będzie się trochę kleiło ale nie należy podsypywać
mąki, ja wyrobiłam ciasto robotem), przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam je rękami) i podzielić na 16 równych części, uformować
okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą szklanki bądź słoika zrobić mocne wgłębienia w każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką
bułki tartej i układać
owoce. Następnie roztrzepać
jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek posypać kruszonką. Piec przez pierwsze 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni następnie wyłączyć termoobieg i piec 15 minut w tej samej temperaturze.