Wykonanie
O
jarmużu pisałam przy okazji przepisu na
chipsy, ta możecie przeczytać o jego właściwościach. Dziś danie dla dwojga... lub jednej osoby, ale na dwa dni. Często wydaje nam się, że dla siebie samego nie ma sensu gotować- nic bardziej mylnego. Przygotowanie takiego tania to 7 minut, a jak przypadkiem
zrobi się za dużo (jak w moim przypadku) można
makaron z pesto zabrać do pracy/ na uczelnię na drugi dzień albo zjeść na kanapce, bo takie pesto smakuje świetnie na ciepło i na zimno.:)

Składniki:5 średnich liści
jarmużu1 mała
cebulakilka
orzechów- ja wybrałam
migdały1 łyżka nasion chia1 łyżka gęstego
jogurtu (opcjonalnie)1 łyżeczka
octu jabłkowego (można zastąpić
sokiem z cytryny)3 łyżki
oleju z
orzechów włoskichsól morska,
pieprz+garść dowolnego
makaronu (ja używam miarki do
makaronu- świetny gadżet!)Przygotowanie:

Liście
jarmużu umyć, osuszyć i pozbawić łodyg.
Cebulkę bardzo drobno posiekać, tak samo
orzechy.
Jarmuż zblendować, dodać
olej,
ocet.Dodać
migdały,
cebulę, nasiona chia,
jogurt,doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Gotowe pesto wymieszać z wcześniej ugotowanym
makaronem.Smacznego :)
