Wykonanie
Kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w
cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. A w dodatku ma mało kalorii.Składniki:

1/2 główki
białej kapusty1
cebulakilka gałązek
zielonego koperkuolejPrzyprawy:
sól,
pieprz,
orzechy włoskie do dekoracji lub uprażone
pestki z dyni.
Ogórek umyć i pokroić w grubą kostkę.
Kapustę poszatkować (głąb zetrzeć na tarce).
Cebulę obrać i posiekać.Wszystkie składniki połączyć.Posolić i odstawić na ok. 10 minut.Po tym czasie dodać nieco
pieprzu,
oleju, posiekanego
koperku.Skropić
octem jabłkowym (lub
sokiem z cytryny)Dokładnie wymieszać.Wyłożyć na miskę.Posypać posiekanymi
orzechami włoskimi
Ciekawostki: Według legendy główki
kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg
wina Bachus ukarał za zniszczenie
winnicy.