ßßß Cookit - przepis na Surówka z młodej kapusty z zielonym ogórkiem

Surówka z młodej kapusty z zielonym ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. A w dodatku ma mało kalorii.
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 cebula
kilka gałązek zielonego koperku
olej
Przyprawy: sól, pieprz, orzechy włoskie do dekoracji lub uprażone pestki z dyni.
Ogórek umyć i pokroić w grubą kostkę.
Kapustę poszatkować (głąb zetrzeć na tarce).
Cebulę obrać i posiekać.
Wszystkie składniki połączyć.
Posolić i odstawić na ok. 10 minut.
Po tym czasie dodać nieco pieprzu, oleju, posiekanego koperku.
Skropić octem jabłkowym (lub sokiem z cytryny)
Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na miskę.
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi
Ciekawostki: Według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/surowka-z-mlodej-kapusty-z-zielonym-ogorkiem