Wykonanie
Dziś taka piękna pogoda, że aż szkoda w kuchni siedzieć! No ale jak zwykle nie mogłam się powstrzymać...;)

Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki orkiszowej typ 7002
jajkaszczypta
soli morskiejłyżeczka
stewii200 g
masła (powinno być miękkie)2 łyżeczki
proszku do pieczenia +5 średnich
jabłek (u mnie po obraniu 500g)
budyń -> przepis na domowy
budyń tutaj
syrop klonowy (lub inny zamiennik
cukru)Przygotowanie:Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść rękoma, miskę przykryć folią aluminiową/siatką i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części- 1/3 odłożyć, a resztę rozwałkować, wyłożyć
ciastem formę do tarty, nakłuwać widelcem.Piec przez 15 minut w 190 stopniach.W tym czasie przygotować
budyń, odstawić.
Jabłka obrać i pokroić na talarki. Wrzucić do miski i wymieszać z łyżką
syropu klonowego.Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować cienką warstwą budyniu, na to wyłożyć
jabłka i na końcu zalać resztą budyniu.Pozostał ciasto rozwałkować, podzielić na paski i ułożyć na wierzchu.Piec przez 15 minut w 190 stopniach.
