Wykonanie
Mleko kokosowe stało w szafie już chyba 2 miesiące i aż się prosiło, żeby coś z nim zrobić. Kuchnia orientalna to raczej specjalność mojego mężczyzny, więc oczywiście nie obyło się bez jego pomocy. :)

Składniki (na 4 porcje):puszka
mleka kokosowego (400 ml)
polędwiczki z
kurczaka 330g
grzyby mun 25g
mieszanka warzyw mrożonych orientalna 450g2,5 szklanki
wodyolej kokosowy- do smażenia
przyprawy:
sól morska,
pieprz cayenne,
curry,
kurkuma,
papryka słodka mielona,
pieprzPrzygotowanie:
Grzyby wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem.
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić
solą i
pieprzem, delikatnie podsmażyć w garnku na
oleju kokosowym.Do
mięsa dodać
mieszankę warzyw (rozmrożoną), przysmażyć.Dodać 2,5 szklanki
wody, 4 łyżeczki
papryki słodkiej, 3 łyżeczki
curry, 2 łyżeczki
kurkumy, pół łyżeczki
pieprzu cayenne (wg uznania, można dodać więcej).Dodać namoczone
grzyby.Do
wywaru dolać
mleko kokosowe, gotować na małym ogniu przez 10 minut.Zupę można jeść w postaci bardziej zagęszczonej, jak na zdjęciu ale można też dodać więcej
wody i zjeść ją z
makaronem ryżowym. :)