Wykonanie
Coś dla fanów "słonych" przekąsek! Polecam zamiast
chipsów w sylwestrowy wieczór ;) Idealnie będą smakować z tym
pomidorowo-
ziołowym sosem (typu salsa).

Składniki:3 szklanki
mąki kukurydzianejok. 2 szklanki
mąki orkiszowej typ 7002 szklanki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia60g
masła3/4 łyżeczki
soli morskiej miałkiejDodatkowe
przyprawy:2 łyżeczki
papryki ostrej2 łyżeczki
czosnku w proszku2 łyżeczki jarzynki z
solą morską2 łyżeczki
kurkumy3 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
papryki słodkiej lub inne ulubione
przyprawyPrzygotowanie:W misce wymieszać 2
mąki.Do garnka średniej wielkości wrzucamy
masło, wlewamy
mleko i podgrzewamy do momentu, aż się
masło rozpuści. Do ciepłego
mleka dodajemy
proszek do pieczenia,
sól i na koniec stopniowo
mąkę. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, po czym wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk. Jeżeli się klei to należy dodać więcej
mąki.Ciasto odstawiamy na ok. godzinę. (przykryć ściereczką), po czym dzielimy na mniejsze części. Wałkować bardzo cienko ciasto na podsypanej
mąką stolnicy. Nożykiem (najlepiej takim do krojenia pizzy) wycinamy trójkąty. Na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy trójkąty i pieczemy w 180st. kilka minut, aż zaczną się ładnie rumienić. Powinno wyjść z tej porcji ok. 4-5 blaszek nachosów :)