Wykonanie
Dzisiaj propozycja dla wielbicieli domowego
pieczywaPyszne bułeczki
czosnkowe. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasuPotrzebujemy:- 3 szkl.
mąki- 150 ml
mleka- 40g miękkiego
masła- 2
jajka- 1/2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 ząbki
czosnku-
oregano,
papryka w proszku,
starty ser żółty ( opcjonalnie)-
jajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:W dużej misce ( będziemy w niej wygniatać ciasto) mieszamy
mąkę z
solą,
proszkiem do pieczenia i
przyprawami. Dodajemy
masło i zagniatamy. Następnie wbijamy
jajka oraz dolewamy
mleko. Po wymieszaniu dodajemy wyciśnięty przez praskę
czosnek. Zagniatamy ciasto. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 st. Celsiusza. Kolejny krok to uformowanie mini bułeczek ( mi wyszło ok 12, więc użyłam formy na muffiny) lub
bułek dowolnego rozmiaru. Na koniec smarujemy bułeczki cienką warstwą roztrzepanego
jajka, możemy je także posypać
serem żółtym. Pieczemy przez ok 2o min w nagrzanym do 180 st. piekarniku.Najlepiej smakują na ciepło ;)