Wykonanie
Ciasto przepyszne, bardzo polecam na nadchodzące święta :) Jest doskonałym dowodem na to, że nie należy bać się
mąki orkiszowej, bo wyrastają na niej równie wysokie i puszyste wypieki, jak na zwykłej
mące tortowej. Warto spróbować i raz na zawsze pozbyć się niezdrowej
mąki z naszej kuchni! Aby Was bardziej przekonać, oto najważniejsze zalety orkiszu :dzięki znacznej ilości błonnika orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, pomocny w leczeniu problemów żołądkowychzwiększa odporność, regeneruje organizmma właściwości rozgrzewające i dobrze wpływa na krążenie
krwiobniża poziom cholesteroluzawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm, często dobrze tolerowany nawet przez bezglutenowcówzapobiega
kamicy żółciowejorkisz zawiera 50% więcej
białka niż pszenica zwyczajna, więc jest idealny dla wegetarianniski indeks glikemiczny oznacza, że nadaje się do osób cierpiących na cukrzycę (węglowodany rozkładają się wolniej i nie podnosi poziomu
cukru we
krwi, tak drastycznie jak
mąka biała)stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowlątjest pomocny w leczeniu chorób wątroby i nerekorkisz nie dość, że jest zdrowy, to jednocześnie smaczny – ma słodkawy,
orzechowy posmak

Składniki:2¼ (300g) szklanki
mąki orkiszowej typ 700200g
orzechów laskowych (można zastąpić innymi)8 płaskich łyżek
cukru trzcinowego demerara (lub innego zamiennika
cukru, np.
ksylitolu)2 łyżki
syropu daktylowego2 czubate łyżki
masła orzechowego bez
soli i
cukru180g
masła (musi być miękkie)5
jajek2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia½ szklanki
mlekaszczypta
soli morskiej miałkiejPrzygotowanie:1.
Orzechy zmielić w blenderze.2.
Jajka umyć i oddzielić
żółtka od
białek.
Białka wstawić do lodówki aby łatwiej się je później ubijało.3. Do jednej miski przesiać
mąkę i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.4. W drugiej misce ucieramy mikserem
masło zwykłe i
orzechowe z
cukrem,
syropem i
solą na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym
żółtku (każde
żółtko miksować ok. 1min.). Następnie dodawać stopniowo
mąkę (już na najniższych obrotach) i miksować tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto zacznie się troszkę zbijać, dolać łyżkę lub dwie
mleka.5. Umyć szybko widełki od miksera i ubić
białka na sztywną pianę, którą należy wmieszać do masy łyżką drewnianą (delikatnie ale dokładnie!). Masa teraz powinna stać się gładka.6. Na końcu wlać delikatnie resztę
mleka oraz zmielone
orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.7. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości ok. 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta będzie ok. ¾ wysokości foremki, które urośnie w trakcie pieczenia.8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po ok. 20 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdy zobaczymy, że ciasto za bardzo się rumieni, można pod koniec przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu chwilę poczekać, a następnie wyłożyć na kratkę piekarnika do ostygnięcia (piekarnik już jest wyłączony).Ciasto po ostygnięciu można polać jakąś polewą, ja jednak wolę bez, żeby nie dodawać zbędnych kalorii ;)