Wykonanie
Pyszne, dwukolorowe
ciasteczka z nutką lawendy - są kruche (te grubsze w kształcie
jajka są miękkie w środku, a kruche na zewnątrz - moje ulubione), nie za słodkie i długo zachowują świeżość.
Ciasteczka będą świetną ozdobą wielkanocnego stołu, choć uprzedzam, że za długo na nim nie poleżą, bo znikają w mgnieniu oka :)

Składniki (na ok. 40-45 szt):Ciasto jasne:250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
cukruszczypta
soli1
jajko1 łyżka
syropu lawendowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego)125 g miękkiego
masła
Ciasto ciemne:składniki jak wyżej + poniższe:15 g
kakao15 g
cukru trzcinowego1 łyżka
mlekaDodatkowo: 1
białkoPrzygotowanie:Ciasto jasne:Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą. Dodać
jajko,
syrop i miękkie
masło, wyrobić mikserem ustawionym na niskie, a następnie na maksymalne obroty. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, owinąć i schować na 30 - 60 min. do lodówki.Ciasto ciemne:Przesianą
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą.
Kakao wymieszać z
cukrem trzcinowym i
mlekiem. Do
mąki dodać
jajko,
syrop, miękkie
masło i
kakao, wyrobić mikserem ustawionym na niskie, a następnie na maksymalne obroty. Ciasto przełożyć na folię spożywczą, owinąć i schować na 30 - 60 min. do lodówki.Kawałeczek białego ciasta zostawić (przyda się do zajęczych ogonków).Rozwałkować jasne i ciemne ciasto w duży prostokąt (najlepiej zrobić to przez folię spożywczą - ciasto nie będzie przyklejało się do wałka), następnie pokroić na mniejsze prostokąty - wszystkie kawałki powinny być podobnej wielkości. Pierwszy prostokąt (z ciemnego ciasta) posmarować
białkiem, przykryć drugim - z jasnego ciasta, i tak układać na zmianę, aż uzyskamy wysokość równą wysokości foremki w kształcie
jajka. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 min. (lub dłużej) do zamrażalnika, ciasto musi być dobrze schłodzone, aby później łatwiej się kroiło. Po wyjęciu z zamrażalnika pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, następnie wykrawać
jajka.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować (można cieniej niż
jajka - na grubość ok. 0,5 cm) i wykrawać zajączki. Ciasto jasne również rozwałkować i wykroić z niego (np. tylką) małe kółeczka na ogonki. Ogonki posmarować
białkiem i przykleić zajączkom. Piec w temp. 180°C (termoobieg 160°C) przez ok. 15 min (cieńsze
ciastka powinny być gotowe po 13 min., grubsze piec kilka minut dłużej).

