Wykonanie
Ciecierzyca, zwana też
cieciorką lub
grochem włoskim, jest bogatym źródłem takich minerałów jak: żelazo, fosfor, potas, miedź, cynk i mangan. Jest doskonałym źródłem witaminy A, C, E i K oraz z grupy B (przede wszystkim kwas foliowy - aż 43% dziennego zapotrzebowania!). Ze względu na zawartość kwasu foliowego, polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam.
Ciecierzyca jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi. Jest dobrym źródłem nisko tłuszczowego
białka, dlatego stanowi idealną alternatywę
mięsa dla wegetarian i wegan.No to dzisiaj propozycja podania
ciecierzycy w
sałatce :)

Składniki:
makaron ryżowy nitki - 1 opakowanie 200g1
ogórek zielony
ciecierzyca w puszce 400g1
papryka pomarańczowa (może być żółta lub czerwona)
sałata roszponka ok. 50g
sól morska i
pieprz świeżo zmielony1 łyżka
oliwy z oliwek extra virginPrzygotowanie:
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem).
Ciecierzycę odcedzić z zalewy,
ogórka i
paprykę pokroić w kostkę, listki
sałaty pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki połączyć, dodać 1 łyżkę
oliwy z oliwek, doprawić
solą i
pieprzem do smaku i wymieszać.Smacznego!