Wykonanie
Topinambur, czyli
słonecznik bulwiasty bogaty w potas, żelazo oraz witaminę B1 w połączeniu z
białą fasolą równie bogatą w potas, a w dodatku wapń i fosfor … razem tworzą zdrowe smarowidło, idealne na kanapki. Polecam z dodatkiem
szczypioru lub ulubionych
kiełków.
Składniki:500 g topinamburu1 szklanka ugotowanej
białej fasoli2 łyżki
oliwy extra vergine, dałem takiej1 łyżeczka suszonego cząbru
sól morska, świeżo mielony
pieprz do smakuWykonanie:Topinambur obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowany topinambur odcedzamy z
wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia przekładamy ugotowaną
białą fasolą i topinambur. Dodajemy
oliwę, cząber oraz
sól i
pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem.Smacznego!