Wykonanie
Dzisiaj proponuję surówki. Pierwsza to połączenie, które bardzo odpowiada mojej starszej córeczce -
kapusta i
śliwki. Zjadła najwięcej z nas wszystkich! Sprasowana
kapusta jest lżej strawna, puszcza nieco soku, dzięki
czemu mamy podstawę "sosu" do
kapusty. Prosty i smaczny dodatek do obiadu...Składniki (dla 4 osób):1/4 główki dużej
białej kapusty10-12
śliwek węgierek2-3 łyżki
oliwy extra vergineprzyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowyKapustę drobno poszatkowałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem, na którym należy umieścić coś ciężkiego (ja postawiłam 1.5l butelkę z
wodą) by
kapusta została sprasowana i puściła nieco sok. Ostawiłam na ok. 30 minut (może być więcej, ale mnie akurat tyle zajęło przygotowanie obiadu :)).
Śliwki przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki i pokroiłam w cienkie paski. Wymieszałam ze sprasowaną
kapustą. Doprawiłam
solą i
pieprzem oraz
oliwą.