ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty i świeżych śliwek

Surówka z kapusty i świeżych śliwek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję surówki. Pierwsza to połączenie, które bardzo odpowiada mojej starszej córeczce - kapusta i śliwki. Zjadła najwięcej z nas wszystkich! Sprasowana kapusta jest lżej strawna, puszcza nieco soku, dzięki czemu mamy podstawę "sosu" do kapusty. Prosty i smaczny dodatek do obiadu...
Składniki (dla 4 osób):
1/4 główki dużej białej kapusty
10-12 śliwek węgierek
2-3 łyżki oliwy extra vergine
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Kapustę drobno poszatkowałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem, na którym należy umieścić coś ciężkiego (ja postawiłam 1.5l butelkę z wodą) by kapusta została sprasowana i puściła nieco sok. Ostawiłam na ok. 30 minut (może być więcej, ale mnie akurat tyle zajęło przygotowanie obiadu :)).
Śliwki przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki i pokroiłam w cienkie paski. Wymieszałam ze sprasowaną kapustą. Doprawiłam solą i pieprzem oraz oliwą.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/09/surowka-z-kapusty-i-swiezych-sliwek.html