Wykonanie
Dobra dla wegetarian i wegan, ponieważ oprócz warzyw zawiera również
ciecierzycę, która jest dobrym źródłem niskotłuszczowego
białka (stanowi idealną alternatywę
mięsa). Ponadto
ciecierzyca (zwana też
cieciorką) zawiera dużo kwasu foliowego, więc polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Jest również bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi (ma niski indeks glikemiczny 28-32, więc jest polecana diabetykom).Nie wspominając już o właściwościach reszty składników sałatki... ;)

Składniki:mieszanka
sałat- ok 240g4
ogórki kwaszone2 małe
papryki czerwoneciecierzyca w puszce 400głyżka posiekanego
koperkusól morska,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Mieszankę
sałat wrzucamy do miski. Dodajemy
ciecierzycę (odsączoną na sitku) oraz pokrojone w kostkę
ogórki i
paprykę. Posypujemy drobno posiekanym
koperkiem.Propozycja podania : z
sosem czosnkowym (przepis)