Wykonanie
Szpinak jest niskokaloryczny, stanowi źródło żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, witaminy C.Polecany dla osób osłabionych, stosujących dietę odchudzającą i cierpiących na anemię.U nas
szpinak pełni dziś rolę sosu do
makaronu, z którym stanowi idealną kompozycję.
Składniki:450g
mrożonego szpinaku rozdrobnionego (w sezonie warto użyć świeżego)pół opakowania (250g)
makaronu kukurydzianegoopakowanie
sera mozarella 220g2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany owsianej
pieprzsól morska ziołowaPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować nadmiar
wody.
Świeży szpinak umyć, obrać i podsmażyć na odrobinie
oleju lub
masła na patelni.Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
śmietankę,
przyprawy i wymieszać.
Ser mozarella pokroić w kostkę i dodać do
szpinaku.Teraz pozostaje tylko
makaron z sosem
szpinakowym nałożyć na talerz i cieszyć się smakiem i zdrowiem. Smacznego! :)