ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem i mozarellą

Makaron ze szpinakiem i mozarellą

nazwa

Wykonanie

Szpinak jest niskokaloryczny, stanowi źródło żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, witaminy C.
Polecany dla osób osłabionych, stosujących dietę odchudzającą i cierpiących na anemię.
U nas szpinak pełni dziś rolę sosu do makaronu, z którym stanowi idealną kompozycję.
Składniki:
450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (w sezonie warto użyć świeżego)
pół opakowania (250g) makaronu kukurydzianego
opakowanie sera mozarella 220g
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany owsianej
pieprz
sól morska ziołowa
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Szpinak rozmrozić w garnuszku, odparować nadmiar wody. Świeży szpinak umyć, obrać i podsmażyć na odrobinie oleju lub masła na patelni.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę, przyprawy i wymieszać. Ser mozarella pokroić w kostkę i dodać do szpinaku.
Teraz pozostaje tylko makaron z sosem szpinakowym nałożyć na talerz i cieszyć się smakiem i zdrowiem. Smacznego! :)
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/06/makaron-ze-szpinakiem-i-mozarella.html