Wykonanie
Pomimo tego, że bardzo lubię gotować przyznam, że po pracy nie zawsze mi się chce robić wyszukane dania. Dlatego w ciągu tygodnia szczególnie cenię sobie proste przepisy, najlepiej jeszcze tworzone w ramach kreatywności kulinarnej, z tego, co akurat mamy w domu. Tak właśnie powstał obiad na jutro:)Potrzebujemy:6 garści
makaronu (ja miałam penne)
filet z kurczaka pokrojony w paski lub kostkę (ok. 400g)4 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów z puszki pokrojone w kostkę (pulpa)pól opakowania
mrożonego szpinaku rozdrobnionegogarść
mozzarellisól,
pieprz,
zioła,
papryka ostra1. Gotujemy
makaron z kilkoma kroplami oliwy/oleju. Odcedzamy i hartujemy.2. Na patelnię wrzucamy fileta i przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażamy. Po 5 minutach dodajemy
pomidory wymieszane z
ziołami i
szpinak zamrożony. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 7 minut (aż
szpinak się rozmrozi).3. Dodajemy
makaron do garnka z
mięsem i mieszamy razem. Chwilę zostawiamy na ogniu, by smaki się przeszły. Doprawiamy do smaku. Posypujemy
mozzarellą.Gotowe!Całość zajmuje chwilkę, więc teraz mam jeszcze wieczór dla siebie:)