Wykonanie
Jako, że dzisiejsza moja propozycja jest bombą witaminową i odżywczą, na wstępie przedstawię Wam niesamowite korzyści płynące z
bananów,
daktyli i
migdałów (bo niektórzy mogą pomyśleć, że funduję Wam tylko bombę kaloryczną :P ). Nawet Ci co skrupulatnie liczą kalorie, powinni co jakiś czas pożywić się czymś naprawdę wartościowym!
Daktyle są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C, PP, potasu, żelaza, fosforu i magnezu. Zwiększają odporność organizmu oraz mają właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Daktyle stanowią zdrową przekąskę ubogą w tłuszcze i cholesterol. Są bogate w błonnik, dlatego zapobiegają zaparciom oraz posiadają zdolność do leczenia wielu dolegliwości żołądkowych. Obniżają poziom
cukru i cholesterolu we
krwi, łagodzą objawy menopauzy. Zalecane są osobom chorym na nadciśnienie tętnicze, ze względu na zawartość potasu oraz na anemię, ze względu na wysoką zawartość żelaza.
Banany - pomimo tego, że są dość kaloryczne, okazuje się również, że dzięki wysokiej ilości potasu mogą odegrać dużą rolę w poprawie ogólnej kondycji
serca,
mięśni i kości. Tak jak
daktyle, są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, C, B1, B2 i fosfor, a ponadto
banany są jednym z największych źródeł naturalnie dostępnej witaminy B6! Zawarta serotonina ma uspokajający wpływ na mózg i polepsza nastrój i koncentrację (zalecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo). Poprawiają kondycję skóry i przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek :)
Migdały należą do rodziny
orzechów i stanowią smaczną oraz pożywną przekąskę. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, miedź, potas. Są niesamowitym źródłem witaminy B2 oraz E, która wpływa korzystanie na stan urody. Mimo, że również dość kaloryczne jak
owoce wcześniej wspomniane, żaden rozsądny dietetyk nie wykluczy
migdałów z planowanej diety.
Migdały mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we
krwi – obniżają tzw. „zły” cholesterol (LDL), podnosząc jednocześnie ten "dobry" (HDL). Obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału
serca, udaru mózgu, nowotworów oraz cukrzycy (regulują poziom
cukru we
krwi).Całe zdrowie zawarte w tych składnikach zawijamy dziś w naleśniki i rozkoszujemy się ich słodkim smakiem :)
Ciasto naleśnikoweSkładniki:1.5 szklanki
mąki orkiszowej typ 700szklanka
mleka (ja użyłam
mleka sojowego)szklanka
wody2
jajkaszczypta
soli+
olej roślinny do smażenia (np.
olej kokosowy)Przygotowanie:Wszystkie składniki razem zmiksować. Ciasto wylać na słabo rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce
oleju (tylko pierwszego naleśnika,
potem smażymy na suchej patelni) po obu stronach,obracając je tylko raz.NadzienieSkładniki:5
daktyli (świeżych lub suszonych wcześniej namoczonych)1
bananpół szklanki
migdałów2 łyżki
mlekaPrzygotowanie:
Daktyle obrać z pestek i zblendować/ zmielić wraz z
migdałami. Dodać 2 łyżki
mleka, aby powstała gęsta masa.
Banana pokroić w plasterki.Naleśniki posmarować masą
daktylowo-
migdałową, ułożyć pokrojonego w plasterki
banana, zawinąć i... smacznego! :)