Wykonanie

Wyjątkowo bogaty w smaki sernik, dla miłośników połączenia
kawy z
czekoladą. Bardzo syty i elegancki. Od początku muszę jednak zaapelować - do pieczenia serników (zwłaszcza tak wymyślnych jak ten), zaopatrujcie się w prawdziwy
twaróg lub najlepszej jakości
ser wiaderkowy, Ja mam swoje dwie sprawdzone
marki. Niech nie będzie to tajemnicą - do moich ulubieńców należą "
Twaróg sernikowy Hej!" (OSM Radomsko) oraz słynny już "Mój ulubiony" (Wieluń). Mile widziane wszelkie sugestie i polecenia w temacie
twarogów wiaderkowych, ponieważ nie zawsze udaje mi się kupić któryś z wymienionych. Niestety, w przypadku poniższego sernika, zmuszona byłam piec z nieznanego mi wcześniej
twarogu i wiem, że przez niego deser bardzo wiele stracił na smaku i konsystencji. W końcu sernik to przede wszystkim dobry
ser! Przepis jednak wstawiam, bo po prostu wiem, że z dobrym
serem to będzie TO. W przyszłości (pewnie jak
zrobi się zimniej i chętniej
będę piła gorące
kakao niż lemoniadę
miętową), upiekę ten sernik z dobrego
twarogu, tak, jak należy. Jestem przekonana, że i Wam posmakuje!Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):Spód:170 g pokruszonych
ciastek Oreo (bezglutenowcy mogą użyć bezglutenowego odpowiednika/innych kruchych
ciastek bg lub zupełnie zrezygnować ze
spodu)45 g roztopionego
masłaMasa:2 łyżki + 1 i 1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej
wody1/4 łyżeczki
cynamonu900 g
twarogu trzykrotnie mielonego lub
sera wiaderkowego dobrej jakości1 i 1/2 szklanki
cukru (300 g - ja dałam 175 g)1/4 szklanki
mąki pszennej (32 g) (bezglutenowcy: tyle samo
skrobi ziemniaczanej)4
jajka, roztrzepane340 g
czekolady gorzkiej/deserowejPolewa:85 g
czekolady gorzkiej/deserowej3 łyżki
masłaNajpierw przygotować spód. Wymieszać pokruszone
ciastka z płynnym
masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i docisnąć, rozprowadzając równomiernie. W szklance wymieszać
kawę rozpuszczalną z
wodą i
cynamonem. W misie miksera zmiksować
ser,
cukier i
mąkę na gładko. Dodać
jajka, jedno po drugim, miksując tylko do połączenia.Masę
serową podzielić na pół.
Czekoladę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając i wmieszać do pierwszej części masy. Przelać do tortownicy i wyrównać. Resztę
sera wymieszać z płynną
kawą z
cynamonem. Delikatnie przelać do tortownicy (wówczas warstwy się nie zmieszają) i ponownie wyrównać.Zagotować większą ilość
wody. Wrzątek przelać do dużej formy metalowej bądź żaroodpornej i włożyć na najniższe piętro piekarnika, rozgrzanego do temperatury 165 º C. Na środku piekarnika umieścić kratkę, a na niej formę z sernikiem (dzięki temu, para
wodna swobodnie będzie się przedostawać do góry). W innym wariancie można wykonać klasyczną kąpiel
wodną (tak jak opisywałam np. tutaj), ale nie jest to konieczne. Piec przez ok. 60-65 minut. Po tym czasie potrząsnąć lekko formą - jeśli sernik ma sztywne brzegi, a środek delikatnie się trzęsie, jest już gotowy. Wyjąć z piekarnika i studzić 10 minut. Okroić nożem boki ciasta wzdłuż formy. Pozostawić do studzenia jeszcze na godzinę i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.Smacznego!



Źródło przepisu (zmodyfikowanego przeze mnie): http://www.tasteofhome.com/