ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowo-kawowy

Sernik czekoladowo-kawowy

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowo bogaty w smaki sernik, dla miłośników połączenia kawy z czekoladą. Bardzo syty i elegancki. Od początku muszę jednak zaapelować - do pieczenia serników (zwłaszcza tak wymyślnych jak ten), zaopatrujcie się w prawdziwy twaróg lub najlepszej jakości ser wiaderkowy, Ja mam swoje dwie sprawdzone marki. Niech nie będzie to tajemnicą - do moich ulubieńców należą "Twaróg sernikowy Hej!" (OSM Radomsko) oraz słynny już "Mój ulubiony" (Wieluń). Mile widziane wszelkie sugestie i polecenia w temacie twarogów wiaderkowych, ponieważ nie zawsze udaje mi się kupić któryś z wymienionych. Niestety, w przypadku poniższego sernika, zmuszona byłam piec z nieznanego mi wcześniej twarogu i wiem, że przez niego deser bardzo wiele stracił na smaku i konsystencji. W końcu sernik to przede wszystkim dobry ser! Przepis jednak wstawiam, bo po prostu wiem, że z dobrym serem to będzie TO. W przyszłości (pewnie jak zrobi się zimniej i chętniej będę piła gorące kakao niż lemoniadę miętową), upiekę ten sernik z dobrego twarogu, tak, jak należy. Jestem przekonana, że i Wam posmakuje!
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
Spód:
170 g pokruszonych ciastek Oreo (bezglutenowcy mogą użyć bezglutenowego odpowiednika/innych kruchych ciastek bg lub zupełnie zrezygnować ze spodu)
45 g roztopionego masła
Masa:
2 łyżki + 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
1/4 łyżeczki cynamonu
900 g twarogu trzykrotnie mielonego lub sera wiaderkowego dobrej jakości
1 i 1/2 szklanki cukru (300 g - ja dałam 175 g)
1/4 szklanki mąki pszennej (32 g) (bezglutenowcy: tyle samo skrobi ziemniaczanej)
4 jajka, roztrzepane
340 g czekolady gorzkiej/deserowej
Polewa:
85 g czekolady gorzkiej/deserowej
3 łyżki masła
Najpierw przygotować spód. Wymieszać pokruszone ciastka z płynnym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy i docisnąć, rozprowadzając równomiernie. W szklance wymieszać kawę rozpuszczalną z wodą i cynamonem. W misie miksera zmiksować ser, cukier i mąkę na gładko. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując tylko do połączenia.
Masę serową podzielić na pół. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając i wmieszać do pierwszej części masy. Przelać do tortownicy i wyrównać. Resztę sera wymieszać z płynną kawą z cynamonem. Delikatnie przelać do tortownicy (wówczas warstwy się nie zmieszają) i ponownie wyrównać.
Zagotować większą ilość wody. Wrzątek przelać do dużej formy metalowej bądź żaroodpornej i włożyć na najniższe piętro piekarnika, rozgrzanego do temperatury 165 º C. Na środku piekarnika umieścić kratkę, a na niej formę z sernikiem (dzięki temu, para wodna swobodnie będzie się przedostawać do góry). W innym wariancie można wykonać klasyczną kąpiel wodną (tak jak opisywałam np. tutaj), ale nie jest to konieczne. Piec przez ok. 60-65 minut. Po tym czasie potrząsnąć lekko formą - jeśli sernik ma sztywne brzegi, a środek delikatnie się trzęsie, jest już gotowy. Wyjąć z piekarnika i studzić 10 minut. Okroić nożem boki ciasta wzdłuż formy. Pozostawić do studzenia jeszcze na godzinę i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego!
Źródło przepisu (zmodyfikowanego przeze mnie): http://www.tasteofhome.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/08/sernik-czekoladowo-kawowy.html