Wykonanie

Od dwóch tygodni szukałam interesującego przepisu na coś słodkiego z wykorzystaniem
gruszek. Mam wrażenie, że są trochę zapomniane i
giną w rywalizacji z
jabłkami i
śliwkami podczas jesiennego pieczenia. Postanowiłam więc, że na moim blogu musi pojawić się coś
gruszkowego! Trafiłam przypadkiem na ten właśnie przepis i już parę dni później mogłam spróbować jeszcze ciepłego ciasta z
gruszkami, oblanego sporą porcją karmelu :) Widywałam wielokrotnie tradycyjne, odwrócone ciasto, ale ze względu na raczej chłodny stosunek do
ananasa, który znajduje się w oryginalnej recepturze, nie zdecydowałam się na upieczenie. Na szczęście mamy polskie
owoce, które cudownie sprawdzają się w kuchni. Ciasto nie jest skomplikowane - jedyne, co wymaga pewnej wprawy (lub po prostu ścisłego trzymania się przepisu!) jest własnoręczne wykonanie karmelu. Nie warto go pomijać, bo sprawia, że babkowe ciasto w połączeniu z
gruszką nabiera charakteru. Dodatkowo po przekrojeniu ciasta, widać wzory utworzone przez karmel, który miejscami, podczas pieczenia wydostaje się do góry. Babka długo zachowuje świeżość ze względu na wilgotną górę i smakuje najlepiej dzień po upieczeniu. Warto spróbować!Składniki:Na górę:kubek
cukruodrobina
soku z cytryny50 g
masłakilka
gruszek (ilość wg uznania)Ciasto:1 1/2 kubka
mąki (190 g) (w wersji bezglutenowej: 100 g
mąki gryczanej, 45 g
mąki ryżowej i 45 g
mąki kukurydzianej)1 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
soli1/2 kubka
mleka115 g
masła1/2 kubka
brązowego cukru (w oryginale 1 kubek)2 duże
jajkaOkrągłą formę o średnicy ok. 24 cm (u mnie naczynie żaroodporne) wysmarować
masłem. Najlepiej, jeśli forma nie ma usuwanego dna, ponieważ karmel może przeciekać podczas pieczenia. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o tej samej średnicy co dno formy i włożyć je do środka, następnie wysmarować papier
masłem.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na płaskie kawałki o grubości ok. 2 cm. Układać je na dnie formy na kształt okręgu.Przygotować karmel: kubek
cukru wsypać do suchego naczynia o grubym dnie (może być szklane, jak i metalowe). Skropić
sokiem z cytryny i postawić na ogniu. Czekać, aż
cukier sam się rozpuści (nie mieszać, można delikatnie przechylać naczynie, aby ułatwić rozpuszczanie). Kiedy stanie się płynny natychmiast zdjąć z ognia, aby się nie przypalił. Szybko dodać do karmelu pokrojone na mniejsze części
masło i wymieszać całość. Wylać na
gruszki ułożone w formie, starając się zapełnić przede wszystkim puste przestrzenie
między gruszkami.Do miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawy i
sól, wymieszać wszystko.
Masło ubić za pomocą miksera na puszystą, jasną masę. Na średnich obrotach dodawać stopniowo
cukier, na koniec miksując przez 2 minuty na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na średnie i wbić kolejno
jajka, miksować tylko do ładnego połączenia z masą. Na koniec dodawać stopniowo
mleko i
mąkę (na zmianę), na małych obrotach miksera, tylko do czasu, kiedy masa stanie się gładka i jednorodna. Ciasto wylać na
gruszki z karmelem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec przez 35-45 minut (aż patyczek wbity w ciasto, po wyciągnięciu będzie suchy). Można podawać lekko wystudzone, lub w temperaturze pokojowej.Smacznego!

Źródło przepisu: http://www.finecooking.com/