Wykonanie
Chłodnik Dwa
ogórki, to idealne danie na upały.
Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a
zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku.W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki
lodu.Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub
chlebem żytnim razowym.Sprawdź również przepis na chłodnik na
kwasie z
buraków i chłodnik z
awokado .


Składniki:2 szkl.
maślanki1 szkl.
jogurtu naturalnego1
ogórek szklarniowy lub 3
ogórki gruntowe2
ogórki małosolne2 ząbki
czosnkupo 2 łyżki siekanej
zieleniny:
natki pietruszki,
koperku,
mięty,
szczypiorkusól do smakuPrzygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
Ogórka (świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka.
Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Zieleninę umyć i posiekać.W dużej misce wymieszać składniki chłodnika:
maślankę,
jogurt naturalny,
ogórki,
czosnek i
zieleninę.Przyprawić chłodnik
solą i ewentualnie
pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia.Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę
lodu na talerz.SmacznegoTen przepis dodałam do akcji kulinarnej: