ßßß


Składniki:1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów80 g szynki Prosciutto w plastrach2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy extra vergine90 ml (ok. 6 łyżek) śmietanki 30 % lub gęstej śmietany 22%ok. 1/3 szkl. wody z gotowania makaronusól i pieprz do smakudo dekoracji makaronu: utarty parmezan i liście bazyliiPrzygotowanie:Plastry szynki pokroić na niewielkie kwadraty, podsmażyć na rozgrzanej oliwie.Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać szynki i nadal smażyć.Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymertowe kawałki. Grubsze szparagi pokroić drobniej (tylko łodygi).Szparagi dodać na patelnię, smażyć kilka minut.Szynka powinna być lekko zrumieniona, a szparagi miękkie i jędrne, wtedy należy dodać na patelnię śmietankę, lekko posolić.Sos gotować kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje, a składniki połączą się.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, odcedzić makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia.Makaron podawać udekorowany listkami bazylii i tartym parmezanem.Rady:Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że czosnek zacznie się przypalać, a szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dzięki temu szparagi zmiękną, a czosnek nie będzie przypalony.Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej wody (powinna mieć smak wody morskiej).Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować makaronu zimną wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny makaron dobrze łączy się z sosem.Gorący makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i makaron może być suchy. Dodanie wody z gotowania makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w makaronie.Smacznego