Wykonanie
Kiedy myślę, co ugotować na szybki obiad, odpowiedź jest prosta -
makaron. W czasie gotowania
makaronu można przygotować sos. Wystarczy na rozgrzaną patelnie dodać
oliwę,
czosnek i jeszcze 1-2 składniki jakie mamy w lodówce i pyszny sos gotowy.Moja propozycja na dzisiejszy ekspresowy obiad, to
makaron ze
szparagami i
szynką. Do sosu użyłam cieniutkich
zielonych szparagów, jeśli macie grube
szparagi należy je drobno i ukośnie pokroić, aby szybko zmiękły podczas smażenia. Prosciutto można zastąpić
szynką wędzoną.
Składniki:1/2 pęczka cienkich
zielonych szparagów80 g
szynki Prosciutto w plastrach2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy extra vergine90 ml (ok. 6 łyżek)
śmietanki 30 % lub gęstej
śmietany 22%ok. 1/3 szkl.
wody z gotowania
makaronusól i
pieprz do smakudo dekoracji
makaronu: utarty
parmezan i liście
bazyliiPrzygotowanie:Plastry
szynki pokroić na niewielkie kwadraty, podsmażyć na rozgrzanej
oliwie.
Czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, dodać
szynki i nadal smażyć.
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na kilkucentymertowe kawałki. Grubsze
szparagi pokroić drobniej (tylko łodygi).
Szparagi dodać na patelnię, smażyć kilka minut.
Szynka powinna być lekko zrumieniona, a
szparagi miękkie i jędrne, wtedy należy dodać na patelnię
śmietankę, lekko posolić.Sos gotować kilka chwil, aż sos lekko zgęstnieje, a składniki połączą się.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odlać 1/2 szklanki
wody z gotowania
makaronu, odcedzić
makaron i natychmiast przełożyć na patelnię z gotującym się sosem. Dodać kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu i dokładnie wymieszać
makaron z sosem. Patelnię zdjąć z ognia.
Makaron podawać udekorowany listkami
bazylii i tartym
parmezanem.Rady:Podczas smażenia składników sosu może się zdarzyć, że
czosnek zacznie się przypalać, a
szparagi będą jeszcze twarde. Należy dodać kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu. Dzięki temu
szparagi zmiękną, a
czosnek nie będzie przypalony.
Makaron należy gotować w dużej ilości, mocno osolonej
wody (powinna
mieć smak
wody morskiej).
Makaron po ugotowaniu odcedzić i natychmiast połączyć z sosem. Nie hartować
makaronu zimną
wodą i nie pozostawiać na sicie do całkowitego wystudzenia i osuszenia. Gorący i wilgotny
makaron dobrze łączy się z sosem.Gorący
makaron dodany do sosu, wchłania dużo sosu i
makaron może być suchy. Dodanie
wody z gotowania
makaronu, sprawia że sos staje się aksamity i jest go nieco więcej w
makaronie.Smacznego