Wykonanie

Spakowaliśmy do kapuścianych liści
mięso,
ziemniaki,
kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad.Składniki:-główka
włoskiej kapusty-ok. 80 dkg
mielonego mięsa-ok. 1/2 kg
kiszonej kapusty-6 średnich
ziemniaków-10 dkg
wędzonego boczku-
cebula-ząbek
czosnku-
sól,
pieprz,
słodka papryka-
przyprawa do bigosu-
przyprawa barbecue-
olej-
marchewka
Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.

Sparzamy
włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ).
Boczek kroimy w drobną kostkę

a ugotowane i obrane
ziemniaki w plastry.
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzem i
przyprawą barbecue,dodajemy startą
cebulę,
czosnek i mieszamy.
Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na drobniej.Dodajemy pokrojony
boczek i mieszamy.

Z liści ścinamy nasady i posypujemy
przyprawą do bigosu.Układamy na nich po 2-3 plasterki
ziemniaka, na nich porcję
kiszonej kapusty, na niej porcję
mięsaa na niej plasterek
ziemniaka.

Zwijamy liście tak, jak gołąbki.

Posypujemy
słodką papryką i
przyprawą do bigosu.Delikatnie podsmażamy na patelni z
olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy plasterki
marchewki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 45 minut.


Obiad gotowy.

Smacznego!